Imprimir

Els Firals de Bellvís recuperen la tradició del 'Cós de la cordera', amb motiu del vintè aniversari

territoris.cat/Josep A. Pérez/Jaume Suau/Joan Miret | 12 de de maig de 2016

Bellvís prepara els actes del vintè aniversari dels Firals
Bellvís prepara els actes del vintè aniversari dels Firals

El Doctor, llicenciat en psicopedagogia, així com escriptor mollerussenc Jaume Suau, va dur a terme un estudi sobre aquesta tradició, inclòs en la revista Mascançà, del Centre de Recerques del Pla d'Urgell

Sin título-2Bellvís recuperarà aquest diumenge la tradició del Cós de la cordera, un espectacle que havia estat indispensable en les festes majors, i que amb motiu del vintè aniversari dels Firals, l'organització ha volgut incorporar als actes. Serà aquest diumenge 15 de maig a dos quarts d'onze del matí, i els participants podran fer el recorregut com a caminada popular o corrent.

Per ser fidels a la tradició, la sortida la donarà un bandoler de l'època amb un trabuc, i en el moment del lliurament dels premis hi participaran els nobles de Bellvís i el senyor de Bufalà, personatges dels firals.

Jaume Suau, va dur a terme una exhaustiva recerca d'aquesta tradició i l'evolució dels orígens fins al segle XX, una convocatòria popular obligada en tots els municipis, en el marc de les festes majors. S'anomenava així perquè el guanyador de la cursa era obsequiat amb una cordera. El seu origen, força dubtós, es va arribar a atribuir a una mena de ritual Sin título-1màgic – religiós beneficiós per benestar de la població. Temps després va passar a formar part de la cultura i tradició dels pobles lleidatans.

Jaume Suau va trobar evidències de la celebració dels cóssos a pràcticament la totalitat de les poblacions del Pla d'Urgell. En concret: Barbens, Bell-lloc, Bellvís, Castellnou de Seana, el Palau d'Anglesola, el Poal, Golmés, Ivars d'Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, Torregrossa, Vallverd, Vilanova de Bell-puig i Vila-sana.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/pla-d39-urgell/els-firals-bellvis-recuperen-tradicio-cos-cordera-amb-motiu-vinte-aniversari/20160512152723022519.html


© 2020 Territoris.cat

Plaça Manuel Bertrand 2, 1A -25230 Mollerussa (Lleida) - 649 811 596 - [email protected]