Imprimir

La Fira de Sant Miquel encara els reptes d'un futur proper

territoris.cat | 27 de de setembre de 2019

Inauguració Sant Miquel (2)
L'acte d'inauguració de la 65a Fira de Sant Miquel - Fira de Lleida

La Fira de Sant Miquel, un certamen de referència en l'àmbit estatal i internacional en el sector agrari, arriba enguany a la seva 65a edició. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, que va qualificar de firassa el certamen de Sant Miquel i Eurofruit, va inaugurar-la el dijous 26 de setembre al matí afirmant que, de fires n’hi ha moltes, però d’aquest nivell costa molt i no és fàcil d’organitzar.

Jordà va voler destacar que cal una aposta decidida per la modernització, la innovació i las transferència tecnològica en el sector primari, però que si no som capaços com a país, com a societat i com a persones de valoritzar els productors i que aquests tinguin uns preus justos, no servirà de res tota la resta. Caldrà, ha afegit, sacsejar al país i al Govern perquè entengui els reptes de futur del sector i la importància de l’agricultura.

Teresa Jordà:

Si no som capaços com a país, com a societat i com a persones de valoritzar els productors i que aquests tinguin uns preus justos, no servirà de res tota la resta

La consellera d’Agricultura va explicar, que en el futur proper, haurem de parlar de l’agricultura del coneixement i va enumerar alguns reptes de futur, com la comercialització i la innovació, però sobretot va subratllar el relleu generacional com un dels objectius del departament perquè entén que els joves són la clau per al futur de les zones rurals i de l’agricultura i la ramaderia, igual que una major presència de la dona.

Teresa Jordà:

Hem de ser capaços de seduir i enamorar els joves, imprescindibles pel futur agrari

Finalment, va anunciar als mitjans de comunicació que assumeix la demanda d’organitzacions agràries per impulsar abans de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit de l’any vinent un ple monogràfic al Parlament de Catalunya sobre el sector agrari.

L'acte inaugural va comptar també amb la participació del secretari general d’Agricultura i Alimentació del ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda, que va elogiar la fira com un punt de trobada per empreses i productors del sector agrari i per conèixer de primera mà les tendències i claus de de futur, especialment en els àmbits de la maquinària agrícola i la fructicultura. Miranda va destacar el sector porcí com un dels pilars de l’economia lleidatana, però va cridar a estar en alerta per l’amenaça de la pesta porcina africana. El secretari general del ministeri també va mostrar-se peocupat pels preus que perceben els productors i va animar les organitzacions empresarials del sector a fer ajustos en l’oferta per valoritzar la producció.

Inauguració Sant Miquel (1)

Per la seva part, l’alcalde de Lleida i president de Fira de Lleida, Miquel Pueyo, va recordar els orígens firals de la ciutat al segle XIII gràcies a un privilegi del rei Jaume I i va destacar que aquest certamen és un gran espai de debat i exposició de la indústria agroalimentària, destacant també el paper en l'ambit agrícola d'altres institucions locals com Mercolleida, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari o la UdL.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i president de la comissió delegada de Fira de Lleida, Jaume Saltó, per la seva banda, va alertar de l’esgotament del creixement econòmic mundial i de les repercussions del Brexit, fets que podrien afectar a les exportacions i perjudicar els productes lleidatans, però va recalcar al necessitat de reforçar la internacionalització i la innovació. Saltó va agrair l'aportació de la Generalitat de 352 milions per completar la xarxa de regadius del canal Segarra-Garrigues i va demanar el suport del govern estatal per modernitzar el canal d’Urgell, que rega 75.000 hectàrees.

Pel que fa al president de la Diputació, Joan Talarn, va reclamar esforços per millorar la comercialització, la innovació i la recerca en el primer sector per afavorir uns preus més justos per als pagesos i pageses, i va adscriure les amenaces properes per al sector, com són el Brexit, la possible reducció del pressupost de la PAC, la manca de relleu generacional o l’emergència climàtica.

Talarn va recordar el desplegament de fibra òptica a tot el territori lleidatà i proves pilot amb tecnologia 5G com a projectes de futur vinculats a la Diputació, però va lamentar la manca d’inversions d’altres administracions en infraestructures, com carreteres i el Corredor del Mediterrani.

 

Premi a la innovació

Ja per 23a vegada, en aquesta edició s'ha repartit el Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, guardó convocat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit. L'ha guanyat un sistema integral per monitoritzar el camp remotament, que facilita la gestió i l’anàlisi dels cultius de forma àgil i senzilla, presentada per l’empresa Vunkers IT Experts. 

El segon premi ha estat per a una recol·lectora de safrà presentada per Industrial Zimcamatic System SL, mentre que el tercer premi ha recaigut en una màquina agrícola autopropulsada per a càrrega i transport de palots presentada per Argilés Disseny i Fabricació SL.

En la valoració han estat considerats aspectes com els avenços en el disseny i la concepció de la màquina i de l'equip, l'ús de nous materials, les aplicacions innovadores d'automatismes, les tècniques de visió artificial, la robòtica i l'adopció de criteris d'enginyeria concurrent i els avenços en solucions que compleixin amb les mesures de seguretat de les màquines

El premi —al qual han concorregut enguany 12 equips— vol promoure la presència de màquines i equips innovadors a l'àrea d'exposició i aportar un al·licient extra a les empreses expositores. El primer premi rebrà 1.000 euros i diploma, mentre que el segon i tercer premis obtindran un reconeixement amb sengles diplomes.

Agricultura 4.0

La necessitat d’invertir en les noves tecnologies que permeten l’aplicació d’automatismes interconnectats a la producció agroalimentària és una de les reivindicacions de la jornada Agricultura 4.0: necessitats i possibilitats, que s’ha desenvolupat aquest divendres en el marc de la fira.

Jornada Agricultura 4.0 (2)

Els ponents han coincidit en la necessitat d’apostar per aquest tipus de tecnologia 4.0 en els diferents àmbits (agricultura, ramaderia indústria alimentària i desenvolupament rural), ja que el control de dades i el seu tractament juguen un paper molt important en el futur, a nivell de programació de treball, traçabilitat, impacte ambiental i optimització dels recursos, entre d’altres.  

Eduard Martín:

Obrim el camp a una agricultura col·laborativa, per fomentar que la pagesia pugui tenir suport extern i molt més ràpid en tasques que puguin ser complexes. Cal potenciar aquestes noves eines tecnològiques per temes tan bàsics com, per exemple, evitar el despoblament i preservar la indústria en molts indrets del territori

Eduard Martín, director de 5G Mobile World Capital, ha explicat que ciutats sostenibles com Lleida i el seu entorn rural són indrets idonis per aplicar la tecnologia 5G, amb exemples com el que desenvoluparan aquest dissabte en una finca d’Albatàrrec.

Opcions amb Bielorússia

Les dues grans oportunitats que ofereix Bielorússia per a les empreses de Lleida són les fruites i hortalisses i la maquinària agrícola. Així ho expressava avui Cristian Balcells, cònsol honorari de Bielorússia, qui ha donat suport a delegació conjunta d’empreses bielorusses i representants del Ministeri d'Agricultura bielorús que són presents aquests dies a la Fira de Sant Miquel de Lleida amb un estand propi.

Balcells ha recordat que Bielorússia no disposa de molts d’aquests productes agraris, especialment la fruita dolça, per raons climàtiques. Respecte a la maquinària agrícola, ha afirmat que la fabricada a Bielorússia és molt diferent i que, per tant, la de Lleida podria complementar-la. El representant bielorús ha afegit que aquesta missió va més enllà de l’aspecte econòmic i que també es vol estrènyer les relacions institucionals i culturals entre els dos paísos.

 

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/societat/fira-sant-miquel-encara-els-reptes-dun-futur-molt-proper/20190927152009059244.html


© 2021 Territoris.cat

Telèfon  649 811 596 - [email protected]