Opinió

Pagesia VS eleccions agràries 2021

Em sento afortunat d'haver pogut participar internament i activament, ja que ha sigut una experiència molt enriquidora a nivell personal i laboral treballar colze a colze amb un èquip de professionals del sector
Aquest passat dijous dia 25 i divendres dia 26 de març es van celebrar les primeres eleccions agràries en format totalement telemàtic tant per persones físiques com per persones jurídiques, o entitats.

Val a dir primer de tot, que aquestes eleccions serveixen per decretar la representativitat que tindran les associacions o sindicats a les negociacions a la taula agrària.

Com a membre assessor tecnològic d’aquesta junta electoral 2021, he pogut estar d'inici en totes les reunions i proves telemàtiques i presencials que s'han efectuat des de fa mesos, verificant i auditant el que ens podia aportar com a millora el món digital en aquestes eleccions agràries, les primeres oficials telemàtiques de la Generalitat de Catalunya.

Com empresari del món tecnològic he de reconduir petits comentaris o diguem desconeixences, que algú o alguns han pogut expressar en contra d'aquest sistema innovador, intuïtiu, i molt rigorós, i en tot moment auditat i amb un seguiment estricte de tots els processos interns, com tot en aquest món segurament pugui ser millorable, però aquest inici "virtual" i també oportunitat, serà un model a triar per altres ciutats, autonomies, i altres països, i em sento afortunat d'haver pogut participar internament i activament, ja que ha sigut una experiència molt enriquidora a nivell personal i laboral treballar colze a colze amb un èquip de professionals del sector, juntament amb la Conselleria del DARP de la Gencat, capitanejada pel seu Secretari General Sr. David Mascort i el seu Director dels SSTT el Sr. Joan Rabasseda.

Una vegada aclarit el terme tecnologia, anem a parlar de pagesia, mirem com mirem els resultats, jo des de la meva humil opinió penso que l'agricultura, ramaderia, i sectors associats surten reforçats, ahir mateix a la roda de premsa posterior als resultats, els liders de totes les associacions, van parlar de la unitat dels pagesos i pageses per tirar endavant un sector, que prou malament ho està passant.

També es va parlar de la implicació que han de tindre totes les administracions en aquests sectors, en el que fenòmens externs com per exemple la climatologia, pot fer molt de mal a aquests col·lectius, sense entrar en la “tempesta” del mercat dels preus, segurament injustos tant pel productor com pel client final.
+
Per no allargar-me més, penso que el sector primari de l'agricultura és un sector totalment necessari a tots els nivells, del que hi viuen moltes famílies, i del que ens enriquim tota la societat amb els seus productes i collites any rere any, i temporada a temporada.

La pagesia com molts altres sectors necessita tindre un clar relleu generacional, no ens podem permetre que l'agricultura o ramaderia, quedi deserta per un tema de no continuïtat de pares a fills, hem de lluitar per tal que sigui un sector dignificat, del qual qualsevol treballador de dintre o fora de l'explotació es pugui sentir orgullós de treballar la terra o bestiar.

Possiblement les eleccions d'ahir van ser diferents pel seu caire únic telemàtic, però no per això menys importants, la participació va ser la justa en termes on la pandèmia actual de la Covid-19 passa factura a tot el món, inclosa la pagesia, on ara en portes de la propera campanya ja està injustament en el punt de mira.

Mirem de ser curosos i justos amb aquest sector, ja que jo mateix no puc concebre un món sense agricultura, sense pagesia, i molt menys, si em permeteu ficar a Lleida com a exemple, de la seva fruita, tresor nacional allà o vagi.

Comentaris