Opinió

Junts per repoblar el territori de vida i oportunitats

Ens cal lluitar perquè els pobles més petits tinguin els mateixos drets bàsics al camp que a la ciutat, alhora que un millor finançament i més recursos per destinar-los a millorar els serveis bàsics i que els veïns puguin triar quedar-se a viure al poble

Segons dades recents, prop del 70% dels municipis de Ponent perdran població en els pròxims anys. Els pobles més perjudicats seran els de menys de 500 habitants, i resulta que 172 són a Ponent, el Pirineu i Aran, el que constata la delicada situació del nostre territori rural. Una situació que no és nova, sinó que ja fa temps que patim per la manca de relleu generacional en sectors cabdals de l’economia, que provoca que els nostres joves marxin a les grans ciutats per la falta d’oportunitats en l’ocupació, serveis públics, infraestructures i vies de comunicació modernes i ràpides.

Des de Junts creiem que és urgent fer polítiques actives per un veritable reequilibri territorial i reivindiquem el món rural i el seu espai dins dels òrgans de dedició del país. Ens cal lluitar perquè els pobles més petits tinguin els mateixos drets bàsics al camp que a la ciutat, alhora que un millor finançament i més recursos per destinar-los a millorar els serveis bàsics i que els veïns puguin triar quedar-se a viure al poble. Sabem que la Catalunya viva que anhelem només té sentit i futur a partir del compromís indestriable entre l’àmbit rural i l’urbà, i que cal un pacte nacional des del diàleg entre iguals, en un mateix pla d’equitat per la sostenibilitat i la cohesió del país.

Els municipis no han de ser solament un jardinet agradable per esbargir-se, sinó també un lloc on poder establir-se, viure i guanyar-se la vida amb dignitat. Cal afrontar el repte demogràfic, accelerar la transició ecològica i garantir un territori ben connectat, i cohesionat. La promoció del teletreball pot ser un punt de partida, ja que sense habitatge, Internet en condicions i bones carreteres, pocs faran el pas.

També calen polítiques d’habitatge, amb rehabilitació estructural i energètica de les cases i la recuperació del patrimoni natural, amb criteris ecològics i favorables a la biodiversitat. La sostenibilitat mediambiental és una de les principals apostes de Junts, així com el canvi cap a les energies netes, que permetrà reduir emissions i implementar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’agenda 2030. La revolució verda pot generar grans oportunitats de futur si sabem gestionar-la bé, revertint la riquesa i la sobirania energètica en benefici del territori. Apostem per una transició energètica amb diàleg, consens i respecte, escoltant sempre les necessitats de la gent que viu als pobles, principals garants de la protecció mediambiental.

Per tot això, Junts, des del nou Govern de la Generalitat, ens comprometem a escoltar-vos, per poder donar resposta a les necessitats de la nostra gent, amb responsabilitat i honestedat. Entre tots, hem de convertir aquesta situació en un repte de país: el repte de repoblar el territori, i sobretot, de repoblar-lo de vida. Necessitem serveis, feina i habitatge. I sobretot empoderar-nos, estar convençuts i convençudes que el nostre territori mereix sortir-se’n. Exigirem la modificació de la llei en l’àmbit de les energies, i reivindicarem que la fibra és tan important com l’asfalt, ja que, mentre un quilòmetre de carretera ens connecta al poble veí, un quilòmetre de fibra ens connecta al món. També farem entendre que la base de l’heliport de Tiurana és necessària, i defensarem Ponent com el gran rebost agroalimentari de Catalunya.

Ens cal la millor formació i les millors oportunitats pels nostres infants i joves, la millor situació estructural per a les empreses, reivindicar que la pagesia és el sector

Comentaris