Opinió

Governança republicana al servei de la pagesia

Ens toca per tant treballar a futur també, per millorar-lo. I per això des de la Federació regional de Lleida hem recollit opinions i valoracions de càrrecs electes dels municipis més directament implicats en la campanya agrària a les nostres comarques, sobre l'actuació dels diversos òrgans de Govern

Que el sector agrari és, i ha de ser, el motor econòmic de les comarques de Ponent, ho tenim molt clar. Tan clar que des d'Esquerra Republicana no només ho reivindiquem amb paraules al vent sinó que dediquem esforços, tenacitat i constància per revaloritzar l'agricultura com a pilar econòmic i vertebrador territorial del país.

És per això que aquest estiu vam treballar colze a colze amb el territori, des del model de governança republicana que ens caracteritza, per afrontar una campanya de la fruita que es preveia altament complexa enmig de la pandèmia de la Covid19. Serenor, valentia i feina persistent. Així ho vam fer per defensar -davant de la Generalitat i també exigint al govern espanyol les seves obligacions-  les necessitats d'alcaldes, alcaldesses, regidors a l'oposició, i tota la gent d'Esquerra Republicana que dia a dia s'arremanga per ajudar la ciutadania d'aquest país.

Són diversos els exemples. A l'abril, primer al Segrià i després amb representants de la Baixa Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues Altes i l'Urgell, vam presentar un protocol amb recomanacions d'actuació davant del risc de Covid19 en activitats i empreses agràries. La conselleria d'Agricultura ho va recollir, en va agafar el lideratge i ho va dur a aprovació del Govern. Des d'aquí per tant, el nostre agraïment a la consellera Teresa Jordà; als serveis territorials d'Agricultura, Salut, Treball, Afers Socials i Famílies, que n'han entomat la gestió directa, i a les institucions que paren el cop a primera línia com ajuntaments, consells comarcals i la Diputació de Lleida. També als nostres companys i companyes de la sectorial d'Agricultura, moltes gràcies per la feina feta!

Afortunadament, al final no es van complir les prediccions més derrotistes. Afortunadament! I convençuts com estem de la nostra tasca de servei públic, els homes i les dones des d'Esquerra Republicana vam començar a treballar per a la campanya agrària d'aquest 2021, un any que volem encetar amb esperança, malgrat tot. Un any que ens serveixi per posar fi a la pandèmia i per solucionar d’una manera definitiva els problemes endèmics i estructurals que, des de fa temps, s’arrosseguen en els mesos de recol·lecció de la fruita a les nostres comarques, i per extensió al sector.

Ens toca per tant treballar a futur també, per millorar-lo. I per això des de la Federació regional de Lleida hem recollit opinions i valoracions de càrrecs electes dels municipis més directament implicats en la campanya agrària a les nostres comarques, sobre l'actuació dels diversos òrgans de Govern. Unes enquestes que ens han de permetre trobar solucions compartides. Són fruit de la necessitat i de l’expertesa del sector, i per tant entenem que són d’una utilitat inqüestionable.

Es tracta, doncs, d'escoltar-nos sempre els uns als altres. Per avançar. I per això també urgim a una convocatòria imminent de la taula tècnica, l'òrgan que des de la transversalitat més plena reculli sense partidismes i amb pluralitat totes les propostes efectives que ens permetin afrontar la campanya agrària d'aquest any i les que han de venir a partir d'ara. Sense ensurts, minimitzant riscos i fixant bases fermes per a tothom. Nosaltres ho tenim clar: l'horitzó no és cap altre que convertir el sector agrari en motor econòmic i de transformació, en si mateix i per a totes les comarques de Ponent.

Comentaris