Opinió

Fem suport a les persones

El dol és la forma que té el nostre cos físic i emocional de respondre a l’impacte que patim davant la mort d’un ésser estimat, el trencament d’una relació o fins i tot el canvi de circumstància vital

El dia 15 d’octubre és el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, un dia per donar visibilitat i guardar en el record els infants que van morir al poc de néixer o dins la panxa de la mare. El dol és la forma que té el nostre cos físic i emocional de respondre a l’impacte que patim davant la mort d’un ésser estimat, el trencament d’una relació o fins i tot el canvi de circumstància vital. És una experiència dolorosa que s’inicia amb la pèrdua de la vida tal com la teníem plantejada i se supera un cop hem après a viure acceptant la pèrdua. El treball personal i el suport de l’entorn són bàsics en el procés d’acceptació i adaptació a la nova circumstància.

Per aquest motiu l’Ajuntament de Mollerussa ha creat l’espai EMPREMTES dins el recinte del cementiri perquè les famílies que han patit la pèrdua d’un infant puguin guardar el dol. És també una manera de contribuir a donar visibilitat a aquest tipus de dol sovint menystingut. El dol, i en aquest cas el gestacional i perinatal, és important treure’l del calaix i posar-lo damunt la taula ajudant així a fer-li front a totes aquelles famílies que se’n veuen afectades. El suport i acompanyament que puguin rebre són vitals. Per aquest motiu, i amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar a la ciutadania, el mateix dia 15 també s’ha previst una taula rodona que es durà a terme amb professionals del sector i el testimoni de famílies que han tingut aquesta pèrdua.

Estem encara immersos en la pandèmia, una pandèmia que a Mollerussa s’ha endut 23 vides i almenys 2318 persones ha patit la malaltia. Des de la regidoria d’Acció Social i Ciutadania, mirem i llegim cada una d’aquestes situacions com a persones amb projectes de vida i circumstàncies vitals que han quedat tocats. Per aquest motiu,  des del consistori es va voler fer un homenatge a les víctimes, a les seves famílies així com a totes les persones i entitats que van lluitar i estan lluitant per fer front a la pandèmia.  Un homenatge on es va voler fer un sentit agraïment a tota la ciutadania per la seva actitud aquest temps. La seva comprensió i compromís han estat vitals en aquest procés de lluita i superació i, per això, des del 23 de setembre a la plaça de l’Ajuntament s’hi pot llegir Fem de la solidaritat un valor per avançar i créixer com a ciutat per reivindicar l’essència de Mollerussa i de la seva ciutadania.

L’Ajuntament de Mollerussa ha estat i vol estar al costat de les víctimes i de les seves famílies, acompanyant el dol de processos de vida tocats i donant suport als efectes emocionals que han aparegut i/o s’han fet més evidents a conseqüència de la pandèmia, creant des del març de 2020 l’espai REINICIA. Un espai que en el seu temps de funcionament ha atès a 25 persones, acompanyant-les en el seu procés d’adaptació a les noves circumstàncies tot ajudant a fer front als efectes de salut i sobretot emocionals de la pandèmia. Així mateix, continuem posant a disposició de la ciutadana el grup de suport al dol per totes les persones que ho puguin necessitar, sigui quina sigui la seva pèrdua.  

Comentaris