Opinió

El Pallars Sobirà exigeix que s’acabi la provisionalitat en la que viu

Carretera C13 entre Rialp i Llavorsí
photo_camera Carretera C13 entre Rialp i Llavorsí

 

Aquest diumenge, a les 14:30 hores, es va reobrir parcialment el tram de la C-13 que divendres va quedar tallat per una esllavissada de roques a l’alçada de la moleta de Roní, entre Rialp i Llavorsí. Ni que sigui donant pas alternatiu als vehicles, aquesta reobertura de la carretera agilitza si més no que la comarca del Pallars Sobirà pugui recobrar part del seu funcionament. Durant aquests dies amb la via tallada, els conductors es veien obligats a fer una volta de més de tres hores per anar a les Valls d'Àneu, de Cardós i Ferrera (on hi ha les estacions d'esquí d'Espot, Tavascan i Virós Vallferrera), fent una ruta que travessa el Coll de la Creu de Perves, el túnel de Vielha i el Port de la Bonaigua per arribar a Esterri d'Àneu.

Davant d’aquesta situació, el primer que hem de fer és un sincer agraïment a l’equip del Parc de Carreteres, persones que han treballat a contrarellotge, en condicions molt difícils i no exempta de perillositat, per aconseguir reobrir la via el més aviat possible.

Però dit això, no hem d’oblidar que la situació que ens queda avui a la comarca és d’absoluta provisionalitat. Aquesta esllavissada de pedres en mig d’unes dates de forta atracció turística, en tot cas, ha servit per a que tothom s’adoni de la precarietat en la qual convivim, però la sensació de provisionalitat fa mesos que la sentim els veïns de la comarca perquè les nostres carreteres no estan en les condicions òptimes exigibles. Aquest dèficit estructural és causa d’una falta d’inversió continuada en les vies del Pirineu, especialment en la última dècada.

I ara és l’hora d’atendre allò que ens demana el territori, els agents socials, els empresaris i la ciutadania, i que els alcaldes i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà fem demanda expressa: Buscar solucions definitives a una manca d’inversions acumulada al llarg del temps. Per això, la primera acció que farem serà, passat festes, demanar una reunió urgent al president de la Generalitat, en el marc de la comissió bilateral entre el Pallars Sobirà i el govern de Catalunya que es va crear precisament arran del fiasco del Doctor Music, per abordar la qüestió de les carreteres. Hem de poder sortir d’aquesta provisionalitat en la que sembla que estem condemnats a viure i per això exigirem en aquesta reunió accions concretes que encarin una solució definitiva i de futur més enllà de resoldre situacions d’urgència que, paradoxalment, es produeixen perquè no s’aborda amb garanties la mobilitat al Pirineu.

Aquesta esllavissada ens ha fet mal a les perspectives econòmiques immediates, però quan marxin els turistes els habitants del Pallars Sobirà continuarem convivim amb unes carreteres que no ens garanteixen allò que per a la major part del país és una obvietat: poder entrar i sortir amb normalitat dels nostres pobles, sigui el dia que sigui de l’any. Amb les nostres vies tancades el futur que ens espera és el d’un carreró sense sortida, i això Catalunya no s’ho pot permetre.

Comentaris