Opinió

Diem NO a la incineradora perquè defensem la nostra SALUT

La matinada de la nit de Sant Joan, a Torregrossa ens va despertar una forta pudor. En desconeixíem l’origen, fins avui. Es tracta d’una barreja entre química i purins que els nostres veïns de Miralcamp ja fa temps que pateixen, però la rosa dels vents va voler que nosaltres també en tastéssim les aromes. I qui sap què més.

Des d’aleshores, un grup de veïnes i veïns preocupats per la nostra salut vam poder confeccionar un mapa de les indústries que ens afecten i que s’han anat instal·lant de manera silenciosa en un territori que presumíem rural. Parlem de les dues plantes que té l’empresa AUDAX Green als termes de Torregrossa i Miralcamp, de la VAG de Juneda, de la General d’Olis de les Borges Blanques i, si el Govern de la Generalitat i aquells que la impulsen aconsegueixen el seu objectiu, la Nova Tracjusa, una planta que preveu incinerar (per gasificació) residus de tota mena (CDR, en diuen, de Combustibles Derivats dels Residus) de fora de la província de Lleida per tractar purins.

Les conseqüències que, d’acord amb els tècnics i experts amb els quals hem parlat, gràcies a la força i l’acció de la plataforma Aturem la incineradora a Juneda, a la qual hem de donar les gràcies per tanta informació, valentia i persistència, són nefastes per la nostra salut. Ens atrevim a dir que inimaginables per la seva magnitud.

Mentrestant, assistim a la impassibilitat dels polítics. A la mala fe de fer córrer que estem en contra dels ramaders. No, senyors, no. El que passa aquí és que hem viscut durant tota la vida en un territori conservador de mena. El que passa és que hi ha persones que PENSEM i que volem viure, lliures d’emmalaltir abans d’hora. Viure amb salut a casa nostra i que les nostres filles i fills creixin en un lloc on es pugui respirar.

Què diu el Govern sobre els preocupants episodis de contaminació que mostra l’estació que mesura la qualitat de l’aire a Juneda? Aquesta ens indica, des de fa dies (i sobretot en les jornades de més calor) que som el punt amb la pitjor qualitat de l’aire de Catalunya, fins i tot més que Barcelona.

No, senyors, no. Als polítics els toca treballar i vetllar (de veritat) pel territori. Als ramaders, treballar - i de valent, com sempre ho han fet - amb sensatesa i respecte per l’entorn i les persones. Als que es volen enriquir a costa de la nostra salut, no subestimar la nostra intel·ligència. I al poble, a les ciutadanes i ciutadans, lliures, crítics i capaços, defensar l’únic que tenim: la nostra salut. I així ho farem. Fins a les últimes conseqüències.

Comentaris