03.10.2022 |

Mala Gestió d’ERC al Consell Comarcal de les Garrigues

Mala Gestió d’ERC al Consell Comarcal de les Garrigues

En aquest article d’opinió respondrem acuradament l’acusació publicada per ERC de les Garrigues sota l’anunciat Mala gestió de residus a les Garrigues, però deixin mostrar la nostra sorpresa en veure que aquells que van fer una gestió “tan brillant” durant quatre anys (només quatre anys) al Consell Comarcal de les Garrigues acusin els altres de tots els mals. I creguin-nos quan els diem que ens hem passat els anys posteriors intentant redreçar el rumb d’aquest Consell Comarcal.

Quan ens diuen que ens hem equivocat amb el model de gestió, ens fan pensar que no estaven massa atents durant el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses on es va decidir entre les tres propostes d’un estudi de models de recollida que va realitzar l’Agència de Residus i on la gran majoria va optar pel model per illes, unificant punts de recollida que facilitessin el reciclatge i prioritzant, també, que a la població de les Garrigues no els suposés un augment del rebut de la recollida.

I s’atreveixen a passar la pilota d’un pla d’infraestructures que va tenir els anys centrals durant la legislatura en què vostès van governar afegint-hi, a més, una solució provisional per la seva manca de previsió, ja que sabien des del primer dia que la vida útil de l’abocador finalitzava l’any 2009. I resulta que vostès, que van disposar de quatre anys per desplegar-lo, demanen a CiU que va governar el Consell a partir del juliol de 2011 que dugués a terme en menys d’un any i mig un procediment de redacció d’un projecte d’abocador, la compra i/o expropiació de finques, la redacció d’unes bases pel concurs del nou abocador i unes altres pel nou servei. Tot amb els seus procediments d’aprovació per Ple, d’exposició pública, de valoració de les ofertes presentades, adjudicació i execució de l’obra. És a dir, ens demanen que féssim nosaltres en poc més d’un any allò que vostès irresponsablement no van fer en quatre. Quan, a més, finalitzava la vida útil del vas de l’abocador i el contracte de servei l’any 2009, en plena legislatura quan governaven.

I no, nosaltres no tirem pilotes fora ni eludim les nostres responsabilitats quan governem com ells sí que fan. Ni quan som a l’oposició, perquè vam donar suport a la solució provisional que vostès van plantejar l’any 2009 pensant en el bé de la comarca, tot i la seva més que demostrada manca de previsió. Però també es van comprometre que, a canvi de la pròrroga que plantejaven pel servei, hi hagués alguna contra-prestació. I lluny d’això van construir un mur que va costar més de 100.000€ a pagar de les butxaques dels veïns i veïnes de les Garrigues, sense cap tipus de contra-prestació a canvi. Posteriorment, ja al govern, vam fer un concurs per licitar el servei com tocava, prèvia consulta amb Alcaldes i Alcaldesses de la comarca, vam espavilar-nos a buscar diners per l’ampliació de l’actual abocador, vam redactar els plecs de clàusules i vam fer el concurs perquè aquesta ampliació fos una realitat, amb previsió de fi d’obra en dos o tres mesos.

Això sí, els hi agraïm que ens facin saber que el Pla d’Inversions de l’Agència de Residus 2005-2012 que preveia 4 milions d’€ sigui només paper. Estan reconeixent que el Govern TRIPARTIT de la Generalitat del qual ERC en formava part projectava actuacions a la nostra comarca que es quedaven en paper, sense cap voluntat de desplegar-les.

D’altra banda, no sabem interpretar que volen dir que es fan els números a la tun tun. El porta a porta suposa un encariment del servei de més del doble del sistema actual, és cert, però també cal tenir en compte que hi ha una adjudicació que l’estiu vinent arribarà al quart any dels 10 totals i que, per tant, s’ha de valorar que s’hauria de pagar el servei adjudicat i sumar-hi el porta a porta, fet que suposaria que algunes despeses se superposessin. Però no seria el cas d’una adjudicació de nou, que si que suposaria més del doble de l’actual. I aquestes xifres ja contemplen un augment dels ingressos pel reciclatge. En tot cas, els números a la tun-tun els fan vostès quan diuen que hi ha comarques que han arribat al 80 o 90% del reciclatge sense basar-se en cap dada oficial verificable. Serà tot un èxit que alguna comarca superi el 70%.

Tampoc és cert que no es faci cap estratègia conjunta. Aquest Consell Comarcal està concorrent anualment a diverses convocatòries per campanyes de millora de la recollida selectiva. Per exemple, una campanya l’any 2018 per millorar la quantitat i la qualitat de la matèria orgànica amb continuïtat per aquest any 2019, un cicle de xerrades poble per poble pels municipis que ho van estimar oportú, una campanya per aquest 2019 de prevenció i reutilització de residus i una altra per l’any 2020 d’inspecció tècnica voluntària de residus amb bonificació. És curiós que ells, que en els quatre anys de govern es van desentendre dels residus, ens acusin a nosaltres de no fer cap estratègia conjunta. Altrament, tots els ajuntaments poden demanar pel seu compte ajuts a l’Agència de Residus en campanyes per augmentar la recollida selectiva als seus municipis i, curiosament, avui en dia només un dels ajuntaments governats per ERC a les Garrigues s’ha acollit a alguna convocatòria.

I sí, és cert que el porta a porta es va contemplar com una opció a desenvolupar durant l’actual contracte però no a proposta d’ERC, sinó després de diverses reunions amb l’Agència de Residus. I enlloc hi diu que s’hagi de fer de forma conjunta. Si es valorés la possibilitat de desplegar-lo de forma conjunta, seria perquè conjuntament els Alcaldes i Alcaldesses ho demanessin. Si tant ho creuen, si és cert que suposarà una gran millora i un estalvi com vostès pregonen als quatre vents, perquè no són prou valents de desplegar-ho als seus municipis? No serà que són conscients que les xifres que vostès exposen no són reals i tenen por que això els hi passi factura als seus municipis? Avui en dia l’única informació d’algun interès en el porta a porta ens arriba a través dels articles que fan vostès als diaris, una pràctica habitual per part d’ERC a les Garrigues. Poca responsabilitat quan governen i quan són a l’oposició molts articles a la premsa exigint als altres que facin allò que vostès van esquivar.

Nosaltres continuarem treballant pel bé de les Garrigues, per no carregar més tributàriament a la nostra població i perquè dia a dia es millori la recollida selectiva a la nostra comarca.

Mala Gestió d’ERC al Consell Comarcal de les Garrigues
comentaris