Opinió

Estimar la terra

Estem davant una de les darreres oportunitats per construir nous relats on no tot sigui una mercaderia

Explicar històries ens ha format i condicionat la nostra manera de ser. A voltes hem estat seduïts per relats fàcils, fràgils i perillosos. N'és un exemple el relat sobre l'economia de mercat, on tot s'hi val i amb conseqüències directes pels humans i per la natura. Ara estem davant una de les darreres oportunitats per construir nous relats on no tot sigui una mercaderia.

Nosaltres volem decidir com volem viure. Creiem que cal generar una alternativa econòmica al sistema capitalista actual que no només ens precaritza sinó que no ens permet viure i treballar a casa nostra. Us volem explicar que ens cal recuperar el control dels nostres drets i les nostres vides, i que per això, cal recuperar el control sobre tot allò necessari per viure dignament; aigua, energia, aliment, salut o habitatge. Allò que és essencial per sobreviure no pot ser objecte de negoci i benefici, no pot estar en mans d'uns pocs.

Creiem que és imprescindible que els serveis públics siguin de propietat i provisió pública mitjançant la gestió directa d'aquests. Creiem que cal confrontar l'especulació amb recursos essencials a les empreses, oligopolis i grans poders que any rere any augmenten els seus beneficis. Creiem que cal limitar el seu negoci per assegurar el nostre benestar i plantejar alternatives comunitàries.

Construïm, plegats, el relat que és necessari vincular el creixement econòmic amb la capacitat de regeneració i reposició dels recursos naturals del nostre planeta. Construïm el relat que cal apostar pel decreixement. Si no liderem i ens creiem aquest relat, el nostre sistema de suport bàsic, el nostre planeta, té data de caducitat.

Perquè nosaltres som del parer que cal combatre la inacció global des de l'acció local. Som del parer que els pobles i ciutats tenim la capacitat de canviar el món. I tu, de quin parer ets?

Comentaris