Opinió

20J Dia Mundial del Refugiat: Treballant per un futur millor tots junts

L'any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. L'objectiu era rescatar de l'oblit la dramàtica situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiats, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil que actualment hi ha al món.

Avui en dia són 65,6 milions de persones les que per diferents circumstàncies s'han vist obligades a abandonar els seus països. Els motius que provoquen aquesta fugida, solen ser diversos, però principalment estem parlant de conflictes armats, violacions dels Drets Humans, catàstrofes naturals, situacions de violència generalitzada, etc. L'objectiu de la nostra entitat és continuar treballant plegats per garantir una acollida digna i lluitar contra la criminalització de la solidaritat.

Però si parlem de moviments migratoris, estem parlant sobretot de persones, famílies i menors que realitzen trajectes, desplaçaments on en moltes ocasions la seva pròpia vida corre perill. Per tant, no ens podem oblidar de les 646 persones que aquest 2018, han desaparegut al nostre mar mediterrani, amb l'únic objectiu d'aconseguir una millora en la seva situació social, legal i psicològica.

Les línies de treball de Creu Roja Espanyola van encaminades cap a la resposta humanitària, la protecció, el suport i a la integració i la defensa de les persones immigrants, refugiades i desplaçades.
Concretament en evitar procediments llargs, agilitzar les resolucions o bé garantir les sortides en cas de rebuig són alguns dels elements en els quals treballem actualment. La pregunta que ens hauríem de fer és si n'hi ha prou amb les línies de treball que estem seguint.

En aquestes línies destaca la intervenció que realitza la Creu Roja Espanyola amb l'atenció a persones refugiades i sol·licitants d'asil. Actualment CRE compta amb 300 centres d'atenció amb 2507 places, distribuïdes en 46 províncies. En el cas de Catalunya Creu Roja disposa de 258 places, de les quals 28 estan a Lleida.

L'objectiu final de la intervenció és la integració de les persones sol·licitants d'asil a la societat d'acollida, i per poder assolir aquest objectiu disposem d'un grup de voluntaris i tècnics que ajuden a la consecució d'aquests, i als quals en aquestes línies vull donar les gràcies per la feina feta.

En el cas de la nostra ciutat, Creu Roja treballa dia a dia, per aconseguir que les persones refugiades esdevinguin ciutadans de ple dret i integrats socialment i laboralment.

Creu Roja Lleida, en aquest 2018 porta ateses 176 persones sol·licitants d'asil que han passat pels diferents serveis que contempla el programa d'atenció a persones refugiades, sent les principals nacionalitats Veneçuela, Ucraïna i Hondures.

Alguns d'ells gaudeixen del suport de ciutadans anònims que els acompanyen en el seu procés d'integració, gràcies a la figura de la mentoria, establerta dins el Pla Català del Refugi.

Aquest 2018, Creu Roja Lleida vol reconèixer la contribució dels refugiats a la societat i facilitar un pont entre els que fugen del seu país i aquells que els acullen.

Comentaris