Opinió

La Fira de l’Oli de les Borges Blanques o la ‘Fira dels Despropòsits dels Organitzadors’

Ah perdó, sí, també va comptar amb la visita del conseller republicà d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el qual va venir a visitar-la, no pas perquè l’haguessin convidat de l’organització de la fira, sinó perquè ho vam fer els republicans de les garrigues

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a les Borges Blanques la Fira de l’Oli, un esdeveniment que hauria de ser un referent a la comarca i al país i en la qual tots els garriguencs i garriguenques, pagesos, productors i empresaris ens hi sentíssim identificats i ben representats. Però quan la fira només es mira sota el melic d’alguns, sense voler acceptar els nous temps que vivim i els nous aires republicans de les institucions, escollits democràticament pel poble, passen aquests despropòsits que hem vist a l’edició d’enguany: accions que sota la nostra consideració i també a ulls de la gent, són una falta de respecte cap a tots els agents implicats i cap als Departaments i institucions que ens representen.

És molt trist que la capital d’una de les comarques més pobres i envellides, ergo més despoblades de Catalunya, a les nostres estimades Garrigues, no siguem capaços d’empoderar-nos amb el nostre paisatge i el nostre producte estrella: l’oli d’oliva verge extra, font de salut, de riquesa i un dels productes de proximitat més preuat. La nostra Fira, que hauria de ser un referent a nivell nacional i internacional, i en la qual s’hauria de visibilitzar el suport unànime de totes les administracions del país cap al sector; va ser inaugurada oficialment per la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, també va comptar amb la invitació oficial del conseller d’Economia, Jaume Giró, i la consellera de Justícia Lourdes Ciuró. El Dia de la Comarca va ser encapçalat per la presidenta del Parlament, Laura Borràs... Deunidó! Cap de les personalitats invitades té una relació directa amb el sector i casualment tots ells són de Junts x Cat.

Ah perdó, sí, també va comptar amb la visita del conseller republicà d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el qual va venir a visitar-la, no pas perquè l’haguessin convidat de l’organització de la fira, sinó perquè ho vam fer els republicans de les garrigues.

Un any més, tot i haver mostrat la predisposició tant per part la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i la del propi president de la Generalitat, en Pere Aragonès a venir a inaugurar la fira, la proposta ve ser rebutjada.

I nosaltres preguntem? Qui millor que ells per a què visitants i productors, cooperatives i molins particulars puguin explicar-los-hi de primera mà els problemes que tenim amb el reg, la PAC, els preus, la regeneració del camp i el canvi climàtic? I no tant sols les necessitats del sector agroalimentari, que són moltes, també les que ens trobem com a gestors sostenibles del medi natural, com són el despoblament, la ‘invasió’ de grans empreses foranies “cosetxadores” de territoris, promotores de grans centrals eòliques i solars, de MATs i d’incineració de residus.

Podem tallar totes les flors, però no aturarem la primavera. En plena revolució de segle XXI, en l’era digital, la sostenibilitat ecològica i la globalització, hem de ser capaços com a societat d’abordar nous reptes, més transversals i més enllà del propi melic o redit polític;  sinó malauradament tindrem el que ens mereixem, i així ens va...

Salut i pagesia!

Comentaris