Opinió

Cervera capital cultural. Aprofitem l’oportunitat?

Bibloteca de CerveraCervera té l’honor i l’oportunitat de ser aquest any 2019 la Capital de la Cultura Catalana. Per donar contingut a tot un any de capitalitat s'han programat prop de 200 activitats realitzades moltes d'elles per entitats i associacions de la pròpia ciutat, fet que demostra la gran vitalitat associativa i creativa de la societat cerverina.

Si a tota aquesta programació especial li afegim els esdeveniments que ja projecten cada any la potència cultural de Cervera, com l'Aquelarre, el Festival de Pasqua i el Curs Internacional de Música de l'estiu, entre d’altres, farà que tot plegat comprti, al marge de l’èxit que pugui tenir cada acte programat, una gran promoció de la ciutat. Cal felicitar doncs a tots aquells que ho faran possible, començant per la Paeria.

De ben segur, la projecció de Cervera en els mitjans serà més gran que en anys anteriors i pensem que originarà una major afluència de visitants, fet que hauria de tenir una repercussió econòmica important en el comerç cerverí, en especial en l’allotjament i la restauració.

Ara bé, des del grup Municipal d’ERC ens plantegem què haurà millorat en la dinàmica cultural local després d’aquest gran esdeveniment. És conegut que les ciutats que alberguen aquest tipus de celebracions aprofiten per oferir millores estructurals a la ciutadania, especialment en qüestió d’equipaments.

Nosaltres no hem vist que, a propòsit de la capitalitat cultural, s’encetés a la Paeria cap reflexió sobre les necessitats del teixit cultural cerverí, si més no en les reunions a les que hem estat convocats. Per això trobem a faltar la redacció d'un pla director d'equipaments culturals on es plantegin quines infraestructures necessita la nostra ciutat en aquest àmbit a curt, mig i llarg termini.

Qüestions com la millora de l'enllumenat i la calefacció de l'església de Sant Joan Degollat, la possible ampliació de la biblioteca, una nova ubicació del Museu de la Pagesia, una sala per l'exposició permanent del catàleg de la nostra ciutat al Museu, un replantejament real per donar activitat al Centre Municipal de Cultura, la finalització de la restauració de Sant Domènec... no han estat resoltes i s'hauran de deixar per més endavant.

Potser hem deixat escapar una bona oportunitat per enllestir millores o, si més no, planificar-les. Però encara hi som a temps. Ara el que toca és participar en les activitats programades per la comissió organitzadora que de ben segur ens faran gaudir de la cultura catalana.

Comentaris