Opinió

Agricultura, alimentació, emprenedoria són paraules femenines

A les zones on les dones es dediquen professionalment al sector primari aporten una gran millora econòmica, social i cultural.

Al sector agrari català ens falta la presència de la dona, de 69.000 persones que treballaven en aquest àmbit l'any 2018, només 11.000 són dones.

A les zones on les dones es dediquen professionalment al sector primari aporten una gran millora econòmica, social i cultural.

Quan parlem d'agricultura i alimentació, poques vegades fem referència al paper clau que les dones han tingut i tenen en la producció, la distribució i el consum dels aliments. És imprescindible donar valor al què mengem i a com mengem.

Avui que estem a les portes del 15 d'octubre, dia internacional de la dona rural, volem reivindicar el paper de la dona en aquest sector, hem pensat que publicar l'entrevista d'un cas d'èxit a les terres de ponent no només és una bona idea, sinó que és molt necessària per impulsar el sector i animar a la dona a formar-ne part.

Parlo amb la Gemma Llanes, actualment té 39 anys, és mare de 3 fills, empresària i creadora de la marca POMONA. Una dona valenta, que creu que els reptes i els canvis sempre són bons

La Gemma és llicenciada en comerç internacional. Tenia una feina estable i ben remunerada en una empresa de l'Urgell, gestionava la marca blanca dels olis Borges a Europa.

Aquesta feina la feia viatjar molt i tenia problemes per conciliar la seva vida professional i la familiar, ella que es defineix com una dona cuidadora de la seva família i el seu entorn, no li agradava la seva vida, sempre fora de casa, els nens a l'escola tot el dia. Posa tots aquests valors i la seva convicció que el futur depèn de fer una agricultura ecològica i de proximitat en una balança i decideix fer el canvi de vida.

Li pregunto si està contenta després de 5 anys en la seva decisió i ja se li veu que sí.

Ens explica que juntament amb la seva parella han creat la seva pròpia marca POMONA, ella porta la part comercial de l'empresa i el Xavier, la seva parella, la part productiva. De moment produeixen pera i poma però estan pensant a ampliar i oferir productes derivats d'aquestes fruites, com sucs, compotes, melmelades, també es planteja fer horta.

Compagina la part comercial amb preparar comandes, per preparar-les s'ajuda amb altres pagesos que comercialitzen fruita de pinyol i tenen èpoques de comercialització diferent i així poden optimitzar recursos.

Els seus productes el venen gairebé tot a Catalunya, el seu principal client és Veritas. Ara mateix però estan negociant amb una cadena de supermercats prou coneguda, tant a Catalunya com a l'estat espanyol, per comercialitzar els seus productes.

Considera que el fet de ser dona, li ha donat més oportunitats per ser escoltada en un món tan masculinitzat, doncs li sembla que el fet de ser dona, dóna més confiança en les negociacions i a més aporta a l'empresa una sensibilitat femenina que creu que és clau per tirar endavant.

Li pregunto com va valorar la seva família la seva decisió, i em contesta:

Els fills molt contents, em van preguntar si podrien dinar cada dia a casa!, però els pares i el Xavier no massa bé, els sembla que vaig fer un pas endarrere passant d'un càrrec d'executiva a ser pagesa.

Després de 5 anys, ja ho veuen diferent. Ella valora molt les hores que ha pogut dedicar als seus fills. Aquesta feina li ha permès compaginar molt bé les seus dues vides per acabar en una sola vida que ho engloba tot. La seva vida professional i la laboral són la mateixa

Acaba amb la següent reflexió:

Les dones hem nascut per deixar un gra de sorra, per plantar una llavor, la llavor de fer un món millor.

Li agraeixo molt a la Gemma, tota l'estona que m'ha dedicat a contestar les meves preguntes.

Sé que serà una lectura obligada per les dones del sector agrari, i des d'aquí vull animar a més dones a fer el pas que va decidir fer la Gemma l'any 2014.

Moltes gràcies Gemma, i continua endavant amb aquest projecte, que crec que serà tot un èxit perquè quan treballem amb el cor i per millorar el nostre entorn, res pot sortir malament.

Comentaris