Opinió

La Festa de la Poma com a homenatge a la pagesia

Posem punt a una campanya de collita que tot el sector agrícola de Corbins ha qualificat de "correcta". En l'actual context d'incertesa econòmica i climàtica, aquest "correcte" suposa una petita "alegria" i més tenint en compte que venim d'una campanya anterior precedida per unes gelades poc habituals al mes d'abril. Es parla de lluitar contra el canvi climàtic, però el sector fa temps que s'organitza i treballa adaptant-se a la nova realitat, perquè és evident que el canvi és aquí i s'han de sumar esforços perquè aquest no suposi un trasbals més del que ja està sent. La innovació, els nous cultius, la biotecnologia, el relleu generacional i la gestió eficient de l'aigua entre altres factors seran la clau de la supervivència de l'agricultura i, per tant, de la nostra societat i estil de vida.

Així doncs, parlem d'aquestes xifres "correctes": 25 milions de quilos de fruita repartits entre les diferents varietats: Nectarina 30,7%, préssec 28%, pera 25'4%, poma 11'6%, cirera 2'3%, albercocs 1'7% i molt per sota, pruna i figa. Una quantitat de quilograms que no serien seria possible recollir sense les gairebé 800 altes en la seguretat social fetes en aquests mesos, és a dir, treballadores i treballadors incansables que gràcies al seu esforç, han pogut recollir el fruit, mai millor dit, de la feina de la pagesia. Aprofitem per fer valdre aquestes treballadores i treballadors, grans professionals massa sovint a l'ombra. Així com empresàries i empresaris que ofereixen unes condicions de treball dignes, fora del soroll que provoquen aquells que no fan la feina ben feta.

A tot això, cal sumar la disciplina i solidaritat de totes i tots plegats per la gestió de l'aigua, una de les conseqüències d'aquesta realitat climàtica i que mereix un capítol a part, ja que implicarà a tots els sectors econòmics, la societat i el món de la R+D. En el cas corbinenc, i no per això més humil, el reg s'ha desenvolupat com cal amb eines tan senzilles com un grup de Whatsapp (qui ho diria!) i anant establint torns que s'han complert amb total rigorositat i, repetim, solidaritat entre companyes i companys i respectuoses amb el medi.

I amb aquest escenari complex arriba una nova Festa de la Poma, com hem titulat l'article. La celebració que homenatja la pagesia i la fi de la collita. Una cita imperdible pel veïnat que, fins fa poc, no va poder celebrar per la Covid-19 i que enguany es repeteix després del seu retorn de l'any passat (amb algunes incerteses, que ara ens queden lluny). Especial estima té la Festa de les Cassoles. Una reunió de tot el poble, enguany rècord de participants amb 750 persones, al voltant de la gastronomia de proximitat, la companyonia i la disbauxa, que poc hi té a envejar a les grans celebracions d'altres municipis.

La Festa de la Poma és tradició, cultura i gastronomia i és la suma important mantenir aquestes festivitats. Per sort, a Corbins tenim un jovent que, gràcies a la seva associació, manté aquests valors tan nostres, aportant la seva visió per fer més atractives les iniciatives, sense perdre l'essència.

Repeteix enguany la mostra de tractors clàssics, ja l'any passat va suposar una revulsiva novetat que va atreure moltes famílies en l'exposició i posterior cercavila.

Pubillatge, bitlles, música, correfocs amb els Diables de Lleida, exposició de l'Associació de Dones... Ingredients que s'afegeixen a la gran celebració d'inici de tardor. Una traca final de la campanya de collita amb la qual Corbins, Ponent i Catalunya vol dir GRÀCIES a la pagesia.

Comentaris