Opinió

PGE 2021, el futur de les infraestructures de Lleida

Uns pressupostos que han d’impulsar la reactivació del país i de la seva economia i, en paral·lel, continuar oferint un escut de protecció a milers de persones, a milers de famílies, que pateixen els devastadors efectes de la crisi generada per la pandèmia

La inversió en les persones és l’eix troncal del Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021. Uns pressupostos que han d’impulsar la reactivació del país i de la seva economia i, en paral·lel, continuar oferint un escut de protecció a milers de persones, a milers de famílies, que pateixen els devastadors efectes de la crisi generada per la pandèmia.

Però no podem deixar de banda una de les partides amb més importància per a la província de Lleida: les inversions en infraestructures. D’aquesta forma, els comptes de l’Estat pel proper any contemplen un salt inversor en infraestructures viàries i ferroviàries: 81 milions d’euros, una quantitat que multiplica per dos la inversió del darrer pressupost aprovat el maig de 2018.

Es tracta, doncs, d’un salt quantitatiu de gran importància per a Lleida, el Pirineu i l’Aran. 81 milions d’euros encaminats a millorar les nostres infraestructures, a fer possible que puguem donar un pas endavant en connectivitat i cohesió territorial. En definitiva, unes inversions que han d’impulsar una nova mobilitat a la província de Lleida, element clau per garantir el nostre progrés i el nostre creixement.

Inversions en estudis informatius, el punt de partida essencial per definir el futur de les vies que ens uneixen, de les carreteres que ens enllacen. Aquests estudis han de projectar el futur de les carreteres nacionals 230, 240 i 260  i el tercer tram de l’autovia A14 que avui acaba a Alfarràs i que ha de continuar fins a la província d’Osca.

Inversions per continuar fent realitat la millora del ferm de l’Autovia A2 o impulsar el manteniment de la xarxa de carreteres de l’Estat a Lleida perquè tan important és moure’s com fer-ho de forma confortable i segura.

Inversions que han de fer possible en 2021 l’alliberament de l’autopista AP-2, una llarga reivindicació del conjunt de la província que és a les portes de ser una realitat. La eliminació dels peatges marcarà, sense cap mena de dubte, un abans i un després en la mobilitat de les lleidatanes i els lleidatans.

Inversions per continuar les obres dels túnels del Coll de Lilla i la seva connexió amb l’AP-2, la N-240 i l’autovia A-27, un gran nus viari que no només és estratègic per enllaçar a persones sinó per impulsar el sector agroalimentari i la seva capacitat exportadora.

Inversions que han d’impulsar les nostres infraestructures ferroviàries: s’hi preveu destinar més de 46 milions d’euros per importants actuacions a la xarxa ferroviària convencional on, en el dia de demà, la Generalitat haurà d’implementar els serveis de Rodalies.

Darrera de cada xifra hi ha un projecte de connectivitat per a la província de Lleida. Darrera de cada partida hi ha inversió clau per millorar la mobilitat de les lleidatanes i els lleidatans. Els Pressupostos Generals de l’Estat assenten les bases per unes infraestructures de futur a la província de Lleida on la mobilitat de les persones i la connectivitat en cadascun dels nostres municipis és l’element clau que determinarà el progrés el dia de demà.

comentaris