Opinió

Un 2022 per no fer memòria

La UGT-Terres de Lleida no ha deixat ni un sol moment de treballar per mirar de revertir aquesta situació, una de les primeres accions, que va tenir lloc a principis d’any, va estar modificar la reforma laboral; un fet que va aconseguir canviar la contractació indefinida del 13 al 40%

Deixem enrere un any 2022 que volem esborrar del mapa. Un any molt complicat, en el qual la classe treballadora ha vist com tot i treballar, els era impossible arribar a final de mes. I és que tot i que a la demarcació de Lleida s’han signat més de quinze nous convenis, que afecten a més de 57.600 persones, la mitjana d’augment salarial ha estat només del 2,7%, una xifra molt inferior a l’encariment de la vida, que ha arribat alguns mesos a superar el 14% d’inflació.

I la UGT-Terres de Lleida no ha deixat ni un sol moment de treballar per mirar de revertir aquesta situació. Una de les primeres accions, que va tenir lloc a principis d’any, va estar modificat la reforma laboral. Un fet que va aconseguir canviar la contractació indefinida del 13 al 40%.

L’augment del Salari Mínim Interprofessional i les noves quotes d’autònoms també han posat entre les cordes a la classe treballadora i als empresaris. Tot i que a Lleida es calcula que en el cas dels autònoms, no hauran de pagar més amb la reforma del RETA, sinó que a 24.700 autònoms lleidatans els baixarà la quota -suposen el 65% del col·lectiu-.

No podem oblidar tampoc les reivindicacions i les vagues dutes a terme aquest 2022: a Correus, per acabar amb l’abandonament del servei postal públic; a la sanitat pública, per exigir més facultatius i acabar amb les llargues llistes d’espera; a Educació, per dir prou a les promeses no complides; al Comerç i a l’Hostaleria, per demanar deixar de ser invisibles i ser considerats com a essencials; a Autobusos de Lleida, per exigir un increment salarial -finalment aconseguit-; al sector del metall, per exigir una jornada laboral i un sou digne; a Puleva Mollerussa, per exigir l’incompliment dels acords pactats; a l’empresa tèxtil Jaudol, per evitar l’acomiadament de cinc treballadors. També hem denunciat la crítica situació dels Serveis Públics, on en menys de 15 anys, els funcionaris i personal laboral s’ha reduït a la meitat.

I què dir de la presó, que tot i tenir una proposta del Departament de Justícia per fer un nou equipament a Lleida, les manques de seguretat i les agressions han estat presents durant tot l’any. La plantilla no s’ha aturat ni un moment, i no ha parat d’exigir més mitjans materials i humans per acabar amb aquesta inseguretat.

L’encariment de la vida i l’augment desorbitat de preus ha estat una dura batalla del sindicat. Mobilitzacions, reunions, negociacions amb les patronals per evitar que l’encariment de la cistella de compra i el preu dels serveis bàsics deixessin d’ofegar tant als lleidatans i lleidatanes, així com a la població en general.

Paral·lelament, la UGT també ha organitzat jornades formatives sobre la reforma laboral i l’augment de preus i de l’IPC per oferir ajuda i suport dels delegats i delegades del nostre sindicat als seus llocs de treball.

Aquest 2022 també hem fet un front comú per demanar més i millors freqüències d’Avant; hem recuperat la manifestació del Primer de Maig; hem exigit millorar els sous al camp; hem aconseguit una paga extra pel personal de neteja d’hospital i residencia, en ser considerats com a essencials; i hem organitzat classes de castellà i ioga per refugiats ucraïnesos, entre altres accions.

I no podem passar per alt, les deplorables xifres de sinistralitat laboral registrades a la nostra demarcació en els últims mesos: set accidents mortals en els primers set mesos de l’any 2022. Un fet que va fer sortir al sindicat al carrer per exigir més seguretat a les empreses i la implantació de la figura del delegat territorial de prevenció, després que Lleida fos la demarcació que presentava pitjors taxes de sinistralitat de tot Catalunya.

Confiem que el 2023 ens porti noves il·lusions!

Comentaris