Opinió

Èxit majúscul del festival Minúscul

Per tot plagat no podem més que aplaudir l'empenta i l'interès de Jordi Bonilla, com a exemple de les noves generacions, que tenen interès a trobar motius per fomentar el sentiment de pertinença i arguments per a la participació, implicació i cohesió de tots els mollerussencs

El passat dijous la cantautora lleidatana Olga Zoet, el seu EP Pausa en el marc del festival Minúscul que va tenir lloc a Mollerussa, en l'escenari singular de Cal Jaques. Un certament que arrencava el 4 d'agost i en el qual també i van participar Gerard Alejo - qui va liderar la banda Animal -, presentant el seu debut en solitari, i Galgo Lento, mot que amaga al terrassenc Martí Galan Velasco, que va interpretar temes del seu darrer treball 130 metres.

Tot plegat sorgeix de la creativitat de Jordi Bonilla, un jove mollerussenc estudiant de periodisme i apassionat de qualsevol cosa relacionada amb la música... potser és molt aventurada aquesta afirmació, però no ens apartarien gaire de la realitat. Impulsor de l'Associació musical Pla Sonor, autor del llibre Cançons entre Bancals, i de l'estudi Ni andalusos, ni catalans. La segona onada d’immigrants andalusos al Pla d’Urgell.

Elogiar la figura de Bonilla, potser no cal, més aviat elogiar l'esforç i la constància d'un jove mollerussenc per trobar un fil conductor per aconseguir la cohesió de les noves generacions i fomentar el sentiment de pertinença, que amb la mà al cor, podem afirmar que s'ha perdut en la capital del Pla d'Urgell. 

Bonilla es va convertir en investigador prematurament, el seu treball de recerca de final de batxillerat el va dedicar a estudiar els orígens familiars en terres de Granada, i com va ser el procés d'integració al Pla d'Urgell entre els anys 1960 i 1970. Una onada que va propiciar un important creixement demogràfic a Mollerussa i la comarca. Aquest flux emigratori hauria pogut generar un mestissatge cultural ric i cohesionador, però tal com reflecteix el treball de Bonilla, res més lluny de la realitat.

Penso que involuntàriament, tan sols mogut per l'afany de coneixement, el jove estudiant de Periodisme ha descobert que la generació dels seus pares van participar en el creixement econòmic i social de Mollerussa i la comarca, que van ser elements indispensables per la prosperitat. Però tot i aquest paper indispensable Bonilla arriba a la conclusió de què no va haver-hi la suficient integració ni cohesió entre la població local i els nouvinguts... i aquest ha estat un dèficit històric en la capital del Pla d'Urgell.

Possiblement, aquesta circumstància ha sigut un dels motius pels quals la ciutat no ha trobat un nexe per cohesionar tot el mestissatge demogràfic que ha arribat a acollir al llarg dels anys. Mollerussa no ha estat capaç de descobrir l'element conductor que fes possible desplegar un projecte sòlit i amb possibilitats de continuïtat, tan sols algun projecte incipient i de poc recorregut que es van quedar pel camí, musicals, culturals o cinematogràfics. Ni tan sols una iniciativa de gran valor creatiu i artesanal com els vestits de paper s'ha sabut utilitzar, i ha quedat relegada a una festa popular i folklòrica.

Mollerussa compta amb un important teixit associatiu, si senyor, res a dir, però amb un caràcter molt personalista dins dels seus respectius àmbits, no existeix ni s'ha treballat el sentit col·laboratiu i participatiu entre totes.

Per tot plagat no podem més que aplaudir l'empenta i l'interès de Jordi Bonilla, com a exemple de les noves generacions, que tenen interès a trobar motius per fomentar el sentiment de pertinença i arguments per a la participació, implicació i cohesió de tots els mollerussencs. Creiem que hi ha una voluntat per fer possible l'impuls d'iniciatives que puguin contribuir a millorar la convivència i la projecció de Mollerussa com a ciutat i com a capital del Pla d'Urgell, cal suport i generositat. 

Comentaris