Opinió

L’ull en la nova dècada

El maig del 2012 penjava de les xarxes el digital Territoris.cat. Una colla d’inconscients, en plena crisi de la bombolla immobiliària, arrenquem un projecte editorial amb l’objectiu de contribuir a fomentar el sentiment de pertinença i autoestima de les terres lleidatanes, des del centre logístic de Mollerussa

El maig del 2012 penjava de les xarxes el digital Territoris.cat. Una colla d’inconscients, en plena crisi de la bombolla immobiliària, arrenquem un projecte editorial amb l’objectiu de contribuir a fomentar el sentiment de pertinença i autoestima de les terres lleidatanes, des del centre logístic de Mollerussa. Proveníem de les redaccions i empreses editores de paper, de l’analogia, del bloc de notes, del CD... i es van interposar en les nostres vides els bits, de forma considerable. La velocitat, la connectivitat, les xarxes socials i la fibra òptica es van incorporar al nostre vocabulari habitual. Sona estrany, oi...?, doncs era una constatació de la nostra trajectòria, de la procedència i de l’experiència de què volíem presumir. La situació no era fàcil, ni per a nosaltres ni per a molts dels sectors econòmics tocats pels efectes de la bombolla. I aquí va entrar en joc el nostre projecte; d’una banda, amb un caire informatiu i divulgatiu local i, d’una altra, amb la intenció de contribuir a la recuperació de les petites empreses i comerços de la comarca i de les terres lleidatanes.  

L’arrencada va ser al Pla d’Urgell, però ben aviat s’hi van incorporar les Garrigues. Vam establir una col·laboració amb les comarques del Pirineu a través de la capçalera Viurealspirineus.cat. i vam tirar avant obstinadament, a pesar de tots els obstacles, perquè ens havíem marcat aquest objectiu. En poc més de dos anys, s'incorporaven a la capçalera la resta de comarques de la plana -la Segarra, l’Urgell, la Noguera, el Segrià i un xic del Solsonès. Configuràvem una magnífica redacció, gràcies a la bona gestió comercial i creativa, així com al suport tecnològic. Territoris.cat es va anar consolidant i passà a formar part de l’escenari informatiu local de referència.

El 2017 ens vam veure immersos en un dels processos polítics i socials més convulsos de Catalunya, la consulta de l’1 d’octubre, amb les greus conseqüències que les represàlies de l'Estat espanyol van provocar. Per acabar-ho d’adobar, el març del 2020 esclata la crisi sanitària amb la pandèmia de la COVID-19. Una nova clatellada a la societat i a l’economia de les terres lleidatanes. Territoris.cat va tornar a fer palesa la voluntat de servei amb què va néixer. Vam viure mesos de confinament, de restriccions, d'iniciatives socials i solidàries i de divulgació al servei de la població. Aquí, però, no s'acaba la història. La crisi climàtica afecta les comarques lleidatanes de forma considerable: la sequera i les inclemències meteorològiques desmesurades aboquen els sectors a la insostenibilitat. Les hem vistes de tots colors, però una dècada després som aquí, gràcies a gent meravellosa que ho ha fet possible. I esperem continuar una nova dècada amb la voluntat de servei a les terres lleidatanes amb què va néixer el projecte Territoris.cat.

Comentaris