Opinió

Una Fira de l’Oli i les Garrigues que ens projecta cap a un futur d’oportunitats

Tampoc, per desgràcia, s'ha pogut comptar amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ni el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, entre altres responsables d’ERC, els quals tampoc han pogut venir tot i haver estat convidats

Des de Junts a les Garrigues, volem traslladar mitjançant aquest article la nostra més sincera felicitació a tot l'equip humà que, amb l'alcaldessa Núria Palau al capdavant, ha fet possible una útil i exitosa 59a Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, aquests 21, 22 i 23 de gener a les Borges Blanques. Tots els expositors amb qui hem parlat, han valorat el retorn a la presencialitat després que l’any anterior només es va poder celebrar de forma virtual. Enguany, amb esforç, il·lusions compartides i capacitat d'adaptació, s'ha evitat, gràcies a una fira organitzada de manera presencial i virtual, deixar les Garrigues tot un altre any sense un certamen estratègic pel territori del qual, cal sempre tenir-ho present, depenen empreses i famílies.

S'ha de tenir en compte perquè, a més a més de sectors als quals tothom té presents com l'oci nocturn o la restauració, la malaurada pandèmia ha colpit molt i molt altres sectors que, sovint, passen desapercebuts, com les fires.

A més a més, aquesta s’ha fet de manera extraordinàriament segura, però també ha tornat a ser un referent mediàtic i social; i els tresors de la nostra comarca han tornat a les portades dels principals diaris, i a les emissions de major audiència a les ràdios i les televisions. Igualment, la representació institucional ha estat amplíssima, fet que demostra la importància del certamen i, d'aquesta manera, la presidenta del Parlament de Catalunya, quatre consellers i conselleres del Govern de la Generalitat, i el president de la Diputació de Lleida, entre altres, han estat presents a la Fira. Tres d'ells, a més a més, han coincidit al recinte firal el mateix dia en el qual, sense cap mena de dubte, ha estat un fet veritablement històric. Queda, malgrat tot, un neguit i aquest és el de no haver pogut comptar amb la presència del Molt Honorable president Pere Aragonès. A Junts, ens consta que des de l'equip de la Fira i des de l'Ajuntament de les Borges, s'ha intentat i sabem que; de cara a 2023, l'any de la 60a edició; es tornarà a intentar. Tampoc, per desgràcia, s'ha pogut comptar amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ni el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, entre altres responsables d’ERC, els quals tampoc han pogut venir tot i haver estat convidats.

Igualment, volem lamentar també un altre fet no menor i que té a veure amb les mentides que, de manera interessada, des de l'agrupació d'ERC a les Garrigues s’escampen aquests dies per mirar d'enterbolir la brillantor d'un èxit del territori i de totes les borgenques i borgencs. La Fira de l'Oli i les Garrigues és de tothom i, afortunadament, creix en qualitat any rere any des de fa més d'una dècada i això no ho pot amagar ningú.
Amb tot, el que més ens preocupa és que en el transcurs d’aquest certamen s’hagi utilitzat un estand institucional pagat per totes les lleidatanes i lleidatans, el de la Diputació de Lleida, per a fer-hi un acte de partit amb tota la cúpula d’ERC, amb el conseller Roger Torrent i el president de la Diputació, Joan Talarn, al capdavant, justament al mateix moment que en una altra part del recinte es duia a terme l'agermanament de la Fira de l'Oli de Borges i la Fira del Pa i el Cereal de Cervera, presidit pel conseller d'Economia, Jaume Giró.

Des de Junts a les Garrigues volem agrair al conseller Torrent la visita, però li recomanem que el pròxim dia, encara que vingui a nivell de partit, és d’actuar amb bones maneres avisar a l’Ajuntament i als organitzadors del certamen de la intenció de visitar-lo, alhora que lamentem també que ningú no pensés que, potser, no calia un acte de partit a la mateixa hora en la qual la fira s’agermanava amb la de la capital de la Segarra, una ciutat governada per un Paer en Cap d'ERC, que no fa ni dos anys que li va fer una moció de censura a un alcalde de Junts, el que referma l’absència de cap tipus de sectarisme polític per part dels organitzadors.

Finalment, volem recordar a ERC que la llibertat és un valor suprem i que, per exemple, consisteix també en coses tan senzilles com en no acceptar que t’imposin qui ha d’inaugurar o clausurar la teva Fira, sobretot quan ja has anunciat públicament qui ho farà i per què. En el cas de la Fira de l'Oli, aquesta elecció feta per l'alcaldessa Núria Palau ha generat un relat d’empoderament femení, escollint a dues dones; la consellera de Drets Socials del Govern de Catalunya, Violant Cervera, i l'empresària i xef catalana Teresa Carles; per inaugurar i clausurar, respectivament aquesta edició de la Fira de l'Oli i les Garrigues. Totes dues són exemples potentíssims de feminització del poder, són lleidatanes i, amb la seva feina quotidiana, demostren que hi ha una altra manera de fer les coses, i sobretot si tenim en compte que la Fira de l'Oli d'aquest 2022 estava dedicada a reivindicar la memòria dels nostres avantpassats, garriguenques i garriguencs, que per amor a la terra i el país, van decidir viure al territori tot i les dificultats i que, amb el seu esforç i sacrifici, han fet possible la prosperitat de la qual gaudim totes i tots a les Garrigues avui.

Gràcies a totes i tots els qui construïu majors oportunitats de futur, i feu possible aquesta fira. Visca l’Oli, les Garrigues i la seva gent!

Junts a les Garrigues

Comentaris