Opinió

L'Iran: rebel·lió de les dones contra l'assassinat de Masha Amini

La mort de la jove Masha Amini ha desfermat una onada de protestes massives a l'Iran

Amini surt a les imatges de càmeres de seguretat col·lapsant en un centre de 're-educació' on va ser portada per la policia de la moralitat de l'Iran per a rebre 'orientació' sobre la seva vestimenta. Aquesta policia forma part de les forces de l'ordre del país i té la tasca de fer complir les estrictes normes patriarcals de República islàmica de l'Iran, inclòs el seu codi de vestimenta que obliga les dones a portar vel o hijab en públic.

Després de la mort de la jove, centenars de milers de dones arreu de tot el país es van tallar els cabells i es van treure i van cremar els seus hijabs a les places. També s’han vist milers de vídeos de protestes populars de dotzenes de pobles i ciutats, des de la capital Teheran fins a bastions més tradicionalment conservadors com Masha. Masha Amini, de 22 anys, era d'origen kurd. En almenys dotze ciutats de la província del Kurdistan iranià, els comerços van tancar després que les organitzacions kurdes d'oposició al règim van convocar una vaga.

Les imatges que arriben des d'aquest país mostren a algunes manifestants corejant: “Dones, vida, llibertat”. Es pot veure com de forma valenta s'enfronten a la brutal repressió i com es treuen els seus vels del cap i els cremen, també s'han vist imatges de dones que criden “Mort al dictador” en contra del govern i del líder suprem l'aiatol·là Ali Khamenei. El govern iranià ha tallat internet per a evitar la convocatòria de noves mobilitzacions.

Des de Dones de la UIT-QI ens solidaritzem amb les valentes protestes de les dones, que en aquell país, continuen sent violentament oprimides pel govern capitalista i autoritari del president Ebrahim Raisi i les forces policials només pel fet de no portar 'ben posat' un vel. Així mateix, repudiem a la policia iraniana que està reprimint violentament les protestes i mobilitzacions populars on ja es poden comptabilitzar centenars de detencions de manifestants i almenys quatre manifestants han mort a causa de la repressió, segons l'organització Hengaw per als Drets Humans. Ens posem a disposició i fem una crida a totes les organitzacions feministes, polítiques i de Drets Humans a repudiar aquests gravíssims fets i a realitzar accions unitàries en solidaritat amb les dones i el poble iranià.

Dones de la Unitat Internacional de Treballadores i Treballadors- Quarta Internacional (UIT-QI)

Comentaris