Opinió

Les rebaixes a l'Hospital Santa Maria de Lleida

A l’Hospital Santa María han arribat les rebaixes, acabem de passar la Castanyada i, directament, sense deixar-nos fer la carta als Reis, ens trobem amb les rebaixes.

Rebaixes perquè l’empresa GSS no ha renovat la concessió que teníem amb les ambulàncies que feien el transport de les anàlisis i el banc de sang, que han deixat de donar aquest servei a l’Hospital Santa Maria el 31 d’octubre.

Aquesta ha estat una decisió unilateral de l’empresa, ja que ni als treballadors ni al comitè d’empresa se’ns ha informat, però, és clar, “els nostres caps venen de la sanitat privada”, i com funciona la privada: “ jo mano i tu creus, i si no estàs content, al carrer”.

No ens donen cap explicació del motiu pel qual no s’ha fet la renovació, però el mateix dia, a través d’un WhatsApp als treballadors afectats i penjat als controls d’infermeria hi hem trobat un llistat i un circuit de com es faran les coses a partir del dia 1 de novembre, per fer això sí que han tingut temps.

La feina que ara feien les ambulàncies, ara la farà el Departament de Logística, de dilluns a divendres, al matí, i a les tardes i els caps de setmana, els zeladors de l’hospital.

Al nostre personal de logística, li augmenten la feina, a més de la que ja feien, ara hi han de sumar els viatges a l’Hospital Arnau de Vilanova a portar components biològics. Si fins ara costava que al matí et contestessin des de la centraleta, perquè solament hi ha una persona, i la persona de logística que, en acabar la seva feina, complementava la centraleta, a partir d’ara s’haurà d’agafar una cadira i esperar assegut.

I els zeladors, a més de tota la feina que han de fer per poder tenir els pacients en condicions, ara els toca de fer de “noi dels encàrrecs” amb una reducció important d’hores assistencials. Aquesta situació afecta els nostres pacients, ja que els zeladors deixen de fer funcions assistencials: és el personal que ajuda a fer canvis posturals dels pacients, els porta a fer proves complementaries, ajuda el personal d’infermeria en les tasques que els encomanen… 

Com que no tenien prou feina, ara els tocarà passejar-se cap a l’Arnau a fer encàrrecs. Però, com hi aniran a l’Arnau? A peu, amb patinet, amb moto…? I si tenen algun problema? I si no tenen el carnet? Els faran una assegurança d’accidents?… No sabem res de res. L’empresa no s’ha definit.

Els caps de setmana i els festius passarà el mateix i durant tota la jornada. El desgavell organitzatiu afecta tots els treballadors i treballadores i els usuaris i usuàries.

És una acció que pretenen fer, per convertir-nos en sanitat privada, diem que pretenen perquè els sindicats ens mourem i farem les denúncies necessàries per continuar sent un hospital públic. No s’ha parlat amb ningú, com hem dit abans, ha estat una decisió unilateral, ni treballadors ni comitè hem rebut cap explicació per comentar les noves mesures que es volien prendre.

Demanem transparència organitzativa i que en el paraigües de les aliances estratègiques no tot s’hi valgui. Des de quan a les empreses públiques es treballa així? S’ha de recordar als nous caps del Santa Maria que canviïn el xip.

Comentaris