Opinió

Cinc anys de l’1-O. Hi vam ser, hi som i hi serem per guanyar

Els homes i les dones d’Esquerra Republicana de Catalunya hi vam jugar un paper clau. Com hem fet al llarg dels més de 90 anys de la nostra història, vam estar al costat de les aspiracions de llibertat del país

El referèndum de l’1 d’octubre de 2017 va ser un èxit de país. Aquell dia vam vèncer l’Estat que volia impedir el dret a vot. Va ser la demostració de la força que tenim quan anem a una: el Govern, les institucions, els partits, les entitats i la societat civil mobilitzada. Amb estratègia compartida, amb una direcció política i milers de persones compromeses amb els drets democràtics de Catalunya.

Els homes i les dones d’Esquerra Republicana de Catalunya hi vam jugar un paper clau. Com hem fet al llarg dels més de 90 anys de la nostra història, vam estar al costat de les aspiracions de llibertat del país. Des de les institucions i a peu de carrer, colze a colze amb els nostres veïns i veïnes. Des de la direcció operativa del referèndum a fer possible que les urnes fossin a lloc i defensant els col·legis electorals.

L’Estat espanyol va tractar d’impedir el referèndum per la força, amb detencions indiscriminades, prenent el control de les finances de la Generalitat, amb escorcolls arreu del territori per desmuntar l’operatiu. No ho van aconseguir. Com tampoc la repressió política contra l’independentisme aconseguirà que renunciem als nostres objectius.

L’1 d’octubre vam guanyar, i cal que en traiem totes les lliçons per tornar a guanyar, aquest cop de manera definitiva. Perquè quan apel·lem al dret a vot, quan posem al centre la democràcia, ens hi acompanya moltíssima gent. Els que volen la independència i també molts dels que no. I trobem la complicitat de la comunitat internacional. Quan mobilitzem la transversalitat i diversitat del país en base als grans consensos de la societat catalana, tenim molta més força. L’1 d’octubre ens ho demostra.

Seguim treballant en totes les eines que ens ajudin a aconseguir els suports internacionals que necessitem. Apostant pels principis democràtics que són entesos i compartits arreu del món. La bandera de la negociació ens obre portes arreu, i en l’aposta per les urnes ens hi acompanyaran molts actors de la comunitat internacional. Perquè quan esdevinguem un país independent necessitarem del seu reconeixement. 

Esquerra Republicana de Catalunya hi vam ser, hi som i hi serem per guanyar. Treballant cada dia per ser més i per estar millor preparats. Seguim fermament determinades a fer camí cap a una república catalana de drets per a tothom, justícia social i prosperitat compartida.

Perquè l’1 d’octubre també va anar d’això: de tenir totes les eines perquè les famílies del nostre país tinguin la màxima qualitat de vida, per un estat del benestar fort i serveis públics de qualitat, per unes infraestructures dignes, perquè les empreses catalanes tinguin les màximes facilitats. En definitiva, per fer un país millor per a tots i totes, per a la Catalunya sencera.

Hi vam ser, hi som i hi serem. I no tenim cap dubte que guanyarem.

Comentaris