Opinió

La neutralitat ens fa còmplices

"És necessari que reivindiquem el 25N, però encara ho és més que ens esforcem cada dia de l’any per a l’erradicació de les violències masclistes, ja que aquesta és una qüestió de drets humans"

L’origen del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones es troba en el moviment iniciat el 1981 a Llatinoamèrica, amb la necessitat de recordar el brutal assassinat, el 25 de novembre de 1960, de les tres germanes Mirabal -activistes polítiques de la República Dominicana- per ordre del dictador Rafael Trujillo, de qui eren opositores. Aquests feminicidis es van convertir en un símbol de la lluita contra la violència de gènere, una violència que, malauradament, en l’actualitat segueix sent una xacra social. 

I és que la violència masclista, de la qual el feminicidi n’és la pitjor expressió, és un problema global, que afecta tots els països del món sense excepció. És una violència estructural, molt arrelada a la nostra societat, producte del sistema patriarcal i que es manifesta en diferents àmbits -en el de la parella o exparella, en el laboral, en l’acadèmic o l’esportiu, per citar-ne alguns- i formes, de les quals la violència sexual, la física, la vicària, l’obstètrica o la digital en són exemples.

Si bé uns tipus de violència masclista ens resulten evidents perquè es reconeixen socialment (per exemple, una violació), altres ens són més difícils d’identificar perquè els tenim normalitzats, com l’humor sexista o l’ús sexista de les joguines, pràctiques quotidianes que, de tan permeses, aplanen el camí a les formes de violència més visibilitzades.

És necessari que reivindiquem el 25N, però encara ho és més que ens esforcem cada dia de l’any per a l’erradicació de les violències masclistes, ja que aquesta és una qüestió de drets humans. No podem restar neutrals davant d’aquestes violències perquè això ens en fa còmplices. 

Per això, des d’Esquerra Republicana de Catalunya rebutgem tots aquests tipus de violència i treballem per implicar el conjunt de la societat en la lluita contra les violències masclistes. Tots i totes hem de ser part activa per fer possible el canvi social que permeti resoldre aquest problema i aconseguir una societat més igualitària, solidària, justa i, sobretot, lliure. Fem-ho!!

Comentaris