La UGT-Terres de Lleida aquest 25N de 2023 expressem novament el nostre rebuig contra totes les formes de violència envers les dones; alhora que reivindiquem l’augment de les polítiques i els recursos per a la prevenció i l’atenció integral de totes les víctimes, refermant el nostre compromís de continuar treballant i intensificar les nostres actuacions per eliminar i posar fi a les causes que les originen.
Un any més hem de lamentar l’alarmant increment de dones assassinades per les seves parelles i exparelles durant el 2023, així com de víctimes de violència de gènere. Ens preocupen les xifres d’aquests feminicidis esgarrifosos i ens inquieten les noves formes de violència, com les dutes a terme a través de les TIC i l’augment de la violència sexual perpetrada per menors. En aquest sentit, creiem necessari fer una crida als poders públics, agències, organitzacions i moviments socials perquè condemnin de forma explícita els discursos negacionistes, perquè entenem que posen en perill els avenços, qüestionen de nou les mesures de protecció cap a les dones i blanquegen i encoratgen a mantenir una violència estructural cap a aquest col·lectiu. A més, instem a la implementació d’un model de coeducació real i efectiu que neutralitzi aquestes violències i desterri estereotips des de la infància.
Per tots és ben sabut que l’àmbit laboral no és aliè a les violències masclistes, però d’ençà a un temps els agents socials disposem d’eines específiques per actuar contra l’assetjament sexual i per raó de sexe a la feina: per mitjà de la negociació i la implementació de plans d’igualtat i de protocols contra l’assetjament sexual i per raó de sexe a les empreses. Però també cal remarcar que aquesta eina no pot ser una justificació de bones intencions que exigeix una realitat social punyent perquè sigui efectiva. És del tot necessari que ens en fem copartícips i que els agents socials restem amatents a la seva implementació, seguiment i revisió. És aquesta la nostra tasca, la motivació del nostre dia a dia i el perquè de la nostra presència en empreses de tots els sectors.
En l’àmbit de la nostra competència sindical, la UGT seguirem treballant envers el compromís de formar i sensibilitzar el nostre actiu sindical i les plantilles als centres de treball davant de les violències masclistes. Volem que els nostres delegats i delegades exerceixin de barrera davant de qualsevol manifestació de violència contra les dones, negociant i aplicant els protocols d’assetjament sexual i per raó de sexe previstos en la legislació; acordant plans d’igualtat i mesures d’acció positiva en la negociació col·lectiva; i col·laborant permanentment amb les administracions públiques i les associacions de dones per tal d’erradicar aquestes violències.
És per tot plegat que val la pena encoratjar a les treballadores i treballadors i al conjunt de la ciutadania a participar en els actes reivindicatius d’aquest 25N, per sumar-nos al crit global contra les violències masclistes i dir que ja n’hi ha prou; que s’ha acabat; que davant la violència contra les dones, NI UN PAS ENRERE.