Opinió

Les energies renovables: moment per renovar també el model

La producció incontrolada i orientada només al benefici privat del model capitalista ha tingut tal impacte negatiu en el planeta que ens trobem en una situació d’emergència climàtica

La producció incontrolada i orientada només al benefici privat del model capitalista ha tingut tal impacte negatiu en el planeta que ens trobem en una situació d’emergència climàtica. En aquest context, i després de molta lluita del moviment ecologista, s’ha generat un consens social entorn la necessitat de transformar el model energètic cap a les energies renovables. Al Segrià, la instal·lació de de renovables -sobretot de plaques solars- cada cop és major. En aquesta transició però, veiem com des d’algunes institucions es tendeix a reproduir acríticament les mateixes dinàmiques que ens han portat fins aquesta situació de crisi ambiental.

Tal és el cas d’Alcarràs. En els últims mesos s’han aprovat -si bé ara congelats- 8 projectes de plantes fotovoltaiques de 50 MW cada un, el màxim permès per llei. La poca informació que l’Ajuntament trasllada ja és simptomàtica: Creiem fermament que la transparència ha de ser cabdal en la presa de decisions que tenen un impacte en la vida del municipi, com és l’ocupació de 400 hectàrees de terreny del municipi.

Si el veïnat es disposa a cercar informació, la primera pregunta que es fa és: qui hi ha darrere d’aquests projectes? La llum d’alerta s’activa quan es troba que 4 d’aquests projectes pertanyen a Solaria, una gran empresa de beneficis milionaris amb seu a Madrid. Els altres projectes pertanyen d’entrada, a 4 empreses diferents. La sorpresa arriba quan es descobreix que són empreses fantasma, totes vinculades a Ignis, una altra gran empresa que competeix per monopolitzar el mercat de les renovables, controlant, per exemple, el 30% de tots els parcs solars de les Garrigues.

La segona pregunta que el veïnat es pot fer és: i que passarà amb l’energia generada? Doncs bé, evidentment no es quedarà al nostre municipi. El que mostra l’informe és que el macroparc fotovoltaic es connectarà a la SET d’Albatàrrec i, per falta de capacitat d’aquesta, també a la SET de Seròs. Aquesta connexió implica cablejat de molt alta tensió (MAT) per una extensa part del territori, i ben a prop dels aiguamolls de Rufea. Per poder-ho permetre, el conjunt del projecte s’ha declarat d’utilitat pública, és a dir, que amb motiu de la instal·lació es poden expropiar les terres necessàries per fer possible la connexió.

L’accés a l’energia ha de ser un dret fonamental. Vendre el territori i regalar el monopoli de la seva producció al gran capital que només cerca el benefici privat té conseqüències desastroses, com les que estem vivint actualment amb el criminal augment del preu de la llum. Des de la CUP creiem que les institucions -tant nacionals com locals-  han d’aprofitar la transició actual per garantir la sobirania energètica a la població, ja sigui amb una energètica pública, ja sigui fomentant comunitats energètiques o petites empreses locals, com n’hi ha a Alcarràs.

Aquest tipus de macroprojectes estan agafant volada al llarg del Segrià, ocupant molts cops el territori a costa de terrenys agrícoles. L’agricultura ha estat i és, no només el major sector productiu de la nostra comarca, sinó el generador d’un model específic d’arrelament al territori i la base de la nostra cultura local. És necessari que ens plantegem també a nivell de comarca aquesta transformació, per evitar el gran impacte contraproduent a nivell paisatgístic, patrimonial i també econòmic que pot produir-se. Les Garrigues, comarca veïna, és una mostra de les conseqüències negatives d’aquest model de producció d’energia centralitzada i deslligada de la demanda territorial. 

Des de la CUP apostem per descentralitzar la producció energètica, i lligar-la més localment a les necessitats de consum de cada territori, generant el mínim impacte ambiental i paisatgístic possible. A dia d’avui hi ha un ampli ventall de propostes en aquesta direcció que la institució ha de treballar per facilitar: des de la instal·lació de plaques d’autoconsum als habitatges residencials i en edificis públics, com en granges o entre els propis terrenys agrícoles cultivats. Un altre model energètic és possible, com ens mostren per exemple les comunitats energètiques locals, una fórmula que nombrosos pobles de Catalunya estan desenvolupant amb èxit, com és el cas de la comarca d’Osona o el municipi de Rubí, i en ambdós casos els Ajuntaments n’han estat partícips.

La nostra proposta per Alcarràs en particular i per al Segrià en general doncs, és clara: la transició a les renovables passa també per la transformació del model de producció de l’energia. En aquesta línia, l’Ajuntament té molt a dir-hi, treballant per garantir la sobirania energètica al seu veïnat i per preservar al màxim el paisatge i els elements definidors del nostre territori.

Comentaris