Opinió

El Fons de les Nuclears, també a les Garrigues i Segrià

Al desembre de 2021, el govern de la Generalitat anunciava la creació d’un Fons de Transició Nuclear dotat amb 24 milions d'euros anuals per al desenvolupament socioeconòmic i la transició energètica justa

Al desembre de 2021, el govern de la Generalitat anunciava la creació d’un Fons de Transició Nuclear dotat amb 24 milions d'euros anuals per al desenvolupament socioeconòmic i la transició energètica justa; un fons que tenia i té com a principal objectiu reparar i preparar els territoris afectats pel futur tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós.

Una mesura que intentava donar resposta a l’impacte del tancament de les dues centrals nuclears, que provocarà la desaparició de milers de llocs de treball directes i indirectes i, per tant, incidirà en el teixit econòmic i l’ocupació dels municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i, òbviament, dels municipis del Segrià i les Garrigues.

Cal parlar clar i assumir que un error en les esmenes del darrer moment deixava, incomprensiblement, els municipis de les Garrigues i Segrià que es troben a menys de 30 km de la central nuclear d’Ascó fora d’aquest fons de diners. Una situació que, de manera immediata i davant dels alcaldes afectats, ens vàrem comprometre a resoldre durant les properes setmanes. Amb aquesta intenció, durant la votació de la Llei de Mesures que acompanyen el Pressupost 2023 es va resoldre de manera definitiva aquesta qüestió.   

Cal recordar però, que una primera fita va ser que des del Grup Socialista es va impulsar i aconseguir una fita històrica, al augmentar el percentatge final destinat al territori, passant del 20% al 50%, el que suposa que el fons passi d’uns 24 milions d’euros, a repartir uns 60 milions i ampliar el radi d’acció fins als 30 quilòmetres de la ubicació de la central nuclear. Una segona fita ha estat incloure a tots els municipis de menys de 12.000 habitants dins d’aquest radi de 30 quilòmetres; dos condicions que permeten, finalment, incloure els 19 pobles del Segrià i les Garrigues que n’havien quedat exclosos. Cal recordar també que, a finals del passat desembre, diputats i diputades del Parlament ens vam reunir amb alcaldes i alcaldesses de les dues comarques, i els Consells Comarcals afectats, a Bovera,  prenent el compromís de solucionar l’equívoc a través dels mecanismes parlamentaris per incloure aquests 19 municipis al Fons i que ho faríem en el primer trimestre de 2023.

Així, a través de l’esmena que vam presentar a la Llei de Mesures del Pressupost 2023 a la Comissió d’Economia i al Ple del Parlament aconseguim, no només aturar les propostes per tornar a reduir la dotació del Fons de les Nuclears, sinó també incloure tots aquests pobles que tenen també dret a beneficiar-se d’aquests ajuts.

Bovera i la resta de municipis de les Garrigues i del Segrià podran comptar amb una injecció econòmica que és sobretot cabdal pel seu desenvolupament econòmic i social. Quan parlem de món rural, de les necessitats d’impuls i de justícia territorial al territori, no hi ha excuses. Ens calen més i millors eines de suport a les zones rurals per garantir oportunitats i evitar la despoblació i empobriment que han viscut els darrers anys. Ens vàrem comprometre a resoldre-ho, i així ho hem fet!

Comentaris