Opinió

La política útil

Catalunya està a la cua en inversió i desenvolupament d’energies renovables i en polítiques socials, ha suspès amb la FP deixant milers de joves sense plaça, ha pràcticament desmantellat l’atenció sanitària primària, es deixa perdre oportunitats com els fons europeus...

Fa pocs dies es va celebrar el debat de política general al Parlament de Catalunya. Un debat on Salvador Illa, President Grup Parlamentari Socialistes - Units per Avançar,  ha presentat una alternativa política pel conjunt de Catalunya.

Una alternativa que té els seus fonaments en la política útil pel conjunt del país. Després d’una pandèmia molt dura i enmig d’una guerra terrible, el país no necessita dramatismes ni lamentacions, sinó realisme. Ara, més que mai, és el moment de la política constructiva, de seure, escoltar i parlar. Toca la política del respecte a la veritat, als temps polítics, a la ciutadania i als adversaris. Una bona mesura, almenys pel que sembla, és l’escut social que vol impulsar el Govern. Però també és cert que és insuficient per fer front a l’encariment de la vida per a moltes famílies i empreses.

Per això, el Grup Parlamentari Socialista va presentar una bateria de Propostes de Resolució i iniciatives per fer avançar el país. De fet, es varen aprovar pràcticament totes les nostres propostes i caldrà vetllar pel seu compliment. Mesures de suport a l’atenció primària i les llistes d’espera, de la Formació Professional, de l’atenció social, de suport a la indústria, de lluita contra la sequera, del Món Rural, de Rodalies, d’Universitats, del Pressupost 2023, del Diàleg a Catalunya o de les ocupacions, entre d’altres.  

Tanmateix, el debat i les discussions dels darrers dies s’han centrat en la continuïtat, o no, de Junts per Catalunya al Govern de la Generalitat. Una nova polèmica i baralla partidista entre els socis de Govern que no ajuda a abordar els molts problemes i reptes que tenim per davant. I això perjudica, especialment, a les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, i moltes zones rurals del país, on és més necessari que mai definir un projecte de futur i els recursos necessaris que garanteixin les infraestructures i serveis públics bàsics per generar oportunitats. Molt em temo que aquesta enèsima picabaralla i disputa de Junts i ERC no serà la última, sinó una més d’un lamentable camí per mantenir el poder a qualsevol preu. I qui es pensi que la consulta a la militància de Junts portarà estabilitat i certeses al Govern, segurament s’emportarà una nova decepció. El país no es mereix aquest vodevil.   

Mentrestant, Catalunya està a la cua en inversió i desenvolupament d’energies renovables i en polítiques socials, ha suspès amb la FP deixant milers de joves sense plaça, ha pràcticament desmantellat l’atenció sanitària primària, es deixa perdre oportunitats com els fons europeus...

Davant d’això, el nostre projecte passa per la política útil, per construir junts una Catalunya amb més igualtat, que generi més prosperitat, que tingui més autoestima i millor autogovern. Estem a disposició per construir, per buscar acords i unir.

Per acabar, voldria recordar la cita de Salvador Illa en el debat de política general, fent referència a l’article d’Antoni Puigverd sobre l’entitat Garba d’Agramunt: La vida sempre rebrota gràcies als que no criden però actuen, el país prospera gràcies a les persones innovadores i inconformistes, els abanderats dels somriures. Per totes aquestes persones és necessària aquesta política útil. La política creïble, la que comença per l’autoexigència, compleix els acords, assenyala horitzons possibles i explica com assolir-los. Ara més que mai és el moment de la política útil i el PSC, amb Salvador Illa al capdavant, l’impulsarem amb l’ajuda de tothom que pensi que Catalunya necessita obrir una nova etapa.

Comentaris