Opinió

Amb un tir dos pardals

Dia 21 d’octubre: santa Úrsula, patrona de les puntaires. Dia 13 de desembre: santa Llúcia, patrona de les modistes. Clar com l’aigua agafarem el fil i l’agulla. Però, abans d’entrar en aquesta labor en tinc una altra que requereix un lloc fonamental i preferent: es tracta del portal Jove.cat. 

Dia 21 d’octubre: santa Úrsula, patrona de les puntaires. Dia 13 de desembre: santa Llúcia, patrona de les modistes. Clar com l’aigua agafarem el fil i l’agulla. Però, abans d’entrar en aquesta labor en tinc una altra que requereix un lloc fonamental i preferent: es tracta del portal Jove.cat. Un punt d’informació de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya a la xarxa. Molt interessant. Ple d’informació sobre treball, habitatge, salut, cultura... i tot allò que necessita la gent jove.

Són admirables aquests joves plens d’il·lusió per tirar endavant nous projectes, per innovar i imaginar com captar nous clients tot i les dificultats que es troben.

En posaré un exemple per a no deixar el fil i l’agulla.

La creativitat i l’estalvi propicien la cultura del “do it yourself”; fer-se la roba a casa és l’últim crit en moda... jo que pensava que cosir només era cosa d’àvies!

Emprenedores que saben gestionar el seu taller de costura com una activitat creativa molt lligada a les manualitats i l’art. Per compte propi saben obrir-se camí per guanyar-se la vida.

Aquest nou procés de creació d'un negoci amb fil i agulla també conviu amb activitats tradicionals com fer punta de coixí. Així ho veiem en els nostres pobles, puntaires que treballen per difondre aquesta tècnica. Tot un art fer ballar els boixets. A Catalunya hi ha molta afició per fer punta de coixí. Cada any es fan trobades, i val a dir que en l’actualitat també hi ha homes i criatures que fan aquesta labor, principalment al Maresme on hi ha tanta tradició.

I per acabar posem-hi un escalafó brillant, una joia, que Santa Llúcia, segur contempla amb bons ulls. Sí, la gala del Concurs Nacional de Vestits de Paper que cada any celebra Mollerussa . Sens dubte la singularitat que més l’engalana. Amb una tradició molt ben arrelada, cada any amb més participació, més reptes i creacions espectaculars.

Un vestit de festa de la coneguda dissenyadora barcelonina Rosa Clará participarà enguany en la 48a edició, i Elena Gadel presentarà la gala.

Per altra banda, el comitè organitzador fa activitats destinades a donar a conèixer el certamen mollerussenc entre els infants i les seves famílies. Amb aquesta finalitat aquests dies hi podem contemplar, al vestíbul del Teatre L’Amistat, els treballs que han fet els infants amb el paper. Així la quitxalla pot experimentar com treballar el paper per aconseguir una gran varietat de materials artístics i decoratius. Els vestits de paper han tornat a tenir enguany el seu protagonisme a Andorra amb una desfilada.

Suposo que un bon estol de modistes joves treballen perquè l’art de cosir no es perdi, i aquesta gran tasca que estan fent moltes àvies deixarà una bona empremta.

Comentaris