Opinió

DUDH

L’esperit de la Declaració Universal dels Drets Humans, DUDH, el 10 de desembre de 1948, parteix d’una defensa de la igualtat entre els éssers humans, en el respecte escrupolós  a les seves diferències, tant se val si són lingüístiques, religioses, sexuals, d’identitat o de qualsevol altra índole.

Avui per títol una sigla, una abreviatura, un símbol... el que vulgueu, però la clau és que totes  s’han de respectar.

L’esperit de la Declaració Universal dels Drets Humans, DUDH, el 10 de desembre de 1948, parteix d’una defensa de la igualtat entre els éssers humans, en el respecte escrupolós  a les seves diferències, tant se val si són lingüístiques, religioses, sexuals, d’identitat o de qualsevol altra índole. En la Declaració  sí recull, en 30 articles molt ben definits, els Drets Humans considerats bàsics.

Tots hem de tenir-los molt presents. Els entrebancs que tenim amb Madrid, jo diria que ja fan pudor (així de ras i català). Darrerament els xocs diplomàtics, et deixen d’una peça. La Sra. Soraya s’omple la boca de la paraula igualtat i solidaritat i oblida la paraula llibertat. Que  repassi DUDH, no cal els 30 articles, només l'1 i 2, i que pensi una mica perquè els han posat els primers. Ai ! que a Madrid  sembla que aquests dos primers articles els tenen oblidats.

Que Artur Mas “deixés plantada” la Santamaria, per qüestions protocol·làries és un acte de dignitat i d’igualtat. No de masclisme com va voler qualificar-lo “la del país de las Maravillas”

Segon xoc: La Moncloa no va voler que el president Mas intervingués en la reunió euromediterrània.  Quins nassos!  A Madrid també obliden que les ganes de viure en dignitat i llibertat són forces molt poderoses. Per si no es llegeixen els articles 1 i 2 abans esmentats, els en faré un petit resum: “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets”.

Ja sabem els catalans que tenim un costerut camí per recórrer, però és bo que recordem que  Abraham Lincoln, un president que va poder abolir l'esclavitud fa 150 anys, i aquest 2013 commemorem  els 50 anys que Martin Luther King va pronunciar el discurs on, davant de milers de persones, deia que tenia un somni ('I have a dream'): “Que els meus fills un dia visquin en un país on no siguin jutjats pel color de la pell sinó pel caràcter”. Per defensar el seu somni King va morir assassinat el 1968. Obama adverteix que el "somni" de Martin Luther King està inacabat,  perquè  el percentatge d'afroamericans pobres encara triplica el de blancs

El president Artur Mas ja va comparar la cadena humana d'aquest 11 de Setembre amb la mobilització de fa 50 anys a Washington a favor de les llibertats i el "somni" de Martin Luther King. Centenars de milers de catalans també tenim un bell somni per als nostres fills i néts. "Aquest somni i anhel de llibertat està més viu que mai".

Amb tota dignitat defensarem el nostre país, perquè tenim uns drets que ens empara la Declaració Universal dels Drets Humans i els catalans com a “bien nacidos” ens els mereixem.

Comentaris