Opinió

Per a mi és sagrat

“Qui menja sopes se les pensa totes”. No m’he equivocat, no ! Ara no ho sé però abans, relacionar sopes i pa tot era una. Però tampoc cal anar tan lluny; a Torregrossa fa uns dies a la 6a. Festa de Pou Bo van fer un concurs de sopes de pa. Amb el lema: Volem que els nostres fills mengin el pa que menjaven els nostres avis.

“Qui menja sopes se les pensa totes”. No m’he equivocat, no!
Ara no ho sé però abans, relacionar sopes i pa tot era una. Però tampoc cal anar tan lluny; a Torregrossa fa uns dies a la 6a. Festa de Pou Bo van fer un concurs de sopes de pa. Amb el lema: Volem que els nostres fills mengin el pa que menjaven els nostres avis.
El pa de ronyó sucat amb tomata segur que és per llepar-se els dits; perquè com diu el refrany, a Torregrossa se les pensen totes. Encara que el qui fa la gamberrada de cremar una bandera deu tenir un pa a l’ull.
Tot aquest pa em porta a fer una confessió: no puc suportar que se’n malmeti un rossegonet; la cosa ve de lluny. Quan tenia 20 anys, l’any 60 del segle XX, en aprovar les oposicions a Magisteri, em van enviar a un poble situat a sobre d’Esterri d’Àneu, anomenat Isavarre (perdut al cor del Pirineu). Allí de requisit cap, però de neu i vistes panoràmiques no ens en faltava. Fins i tot de menjar hi havia el que hi havia perquè com comprendreu de botiga per anar a comprar cap. Una vegada a la setmana pujava una furgoneta d’Esterri que portava El Pa i quatre coses bàsiques... I que bo era tota la setmana, gros i rodó, aquell pa sí que era pa. Allí, l’aigua com al Canigó era fresca i regalada; amb l’aliment bàsic assegurat i aquells aires tan saludables, no s’hi estava pas tan malament. De tota manera, sempre penso que a Isavarre el pa era esperat amb el mateix delit que els israelites el manà al desert. (Exagero)

Ja n’hi ha prou dels meus romanços i anem cap a dades més significatives. El pa s'utilitza com a base de l'alimentació des de fa més d'11.000 anys. En fa 50 que cada persona consumia uns 130 quilos de pa a l’any; actualment se’n consumeix poc més de 40. Aquesta tendència comença a canviar, segons xifres del ministeri d’Industria.
El pa és un element característic i clau de la dieta mediterrània malgrat que en els últims anys ha sigut mal vist. A principis del segle XXI en entrar en auge el fenomen artesà es busca recuperar un pa de categoria amb més temps de fermentació i masses mare.
Totes les preguntes sobre el pa, ja sabeu a Google: És sa el pa? Engreixa? El pa de motlle té greix? El pa integral és millor que el pa blanc?... Sí, el pa és un dels puntals de l’alimentació mediterrània. Els hidrats de carboni que aporta ajuden a equilibrar el percentatge de proteïnes, greixos i glúcids que necessitem diàriament. 10 grams de pa blanc aporten 290 calories (poca cosa)

D’ençà d’aquella estada a aquell llogaret (com jo l’anomenava) el pa sempre l’he tingut en un llistó molt alt. Si amb pa i aigua podríem viure és comprensible que adjectivar aquests dos mots amb la màxima altura és just: l’aigua és miraculosa i el pa és sagrat

Comentaris