Opinió

A un clic de Mollerussa

Es tracta d’una plataforma digital que connecta l’administració pública amb la seva ciutadania, amb el teixit associatiu i amb els comerços, essent una eina de governança participativa i multinivell que avança cap a una administració 2.0 i que promou un nou model de relació entre l’Ajuntament i la resta d’agents del territori

Us imagineu que només fent clic des del vostre telèfon mòbil poguéssiu accedir a quasi tota la informació d’interès del vostre municipi? Doncs ara ja és una realitat que porta per nom EAgora Mollerussa. Es tracta d’una plataforma digital que connecta l’administració pública amb la seva ciutadania, amb el teixit associatiu i amb els comerços, essent una eina de governança participativa i multinivell que avança cap a una administració 2.0 i que promou un nou model de relació entre l’Ajuntament i la resta d’agents del territori. Composta d’una app mòbil per a telèfons intel·ligents i d’un quadre de comandament pel consistori, inclou un sistema innovador de gamificació i un algoritme d’intel·ligència artificial que connecta totes les accions amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts en l’Agenda 2030.  Entre múltiples opcions, l’app permet informar a la ciutadania de les darreres notícies oferint un sistema de comunicació per àrees temàtiques que segmenten la informació segons el seu contingut. També inclou una agenda municipal interactiva i col·laborativa que es conforma tant dels esdeveniments que genera l’Ajuntament com dels que promou el teixit associatiu i comercial. Altrament, la ciutadania també n’és protagonista atès que les persones usuàries poden compartir idees i llençar iniciatives, fent realitat una xarxa social local pròpia del municipi.  

Aquest passat 16 d’octubre a Vic, en el marc de la celebració dels quaranta anys d’història de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), es va fer entrega dels I Premis ACM que reconeixien accions que els ens locals de Catalunya duen a terme per a la transformació municipal i comarcal. D’entre una cinquantena d’iniciatives, només 6 han estat les afortunades i la nostra ciutat s’ha endut el guardó en l’àmbit de la governança amb el projecte “Fem realitat l’Àgora digital de Mollerussa. Programa (RE)activem Mollerussa”. Des del consistori volem agrair a l’entitat municipalista el reconeixement a l’esforç per potenciar la participació ciutadana, una aposta que des del seu llançament i amb poc més d’un mes i mig de recorregut, ja ha pogut recollir part dels seus fruits. I és que l’àgora digital és un projecte viu i evolutiu que pretén generar empremta permanentment, incorporant noves funcionalitats de forma progressiva mentre atén la nova realitat del municipi i les necessitats canviants de la ciutadania i del moment.

Comentaris