Opinió

Any Espriu (1913-2013)

  Entre els noms d’Espriu i matrioixca jo no sabria dir quina correlació hi ha, però us transcriuré una bonica metàfora per començar: “L’obra literària d’Espriu és com aquelles nines russes que n’amaguen d’altres a dins. A sota del primer significat n’hi ha un altre, i a sota d’aquest segon, encara un altre...

Entre els noms d’Espriu i matrioixca jo no sabria dir quina correlació hi ha, però us transcriuré una bonica metàfora per començar: “L’obra literària d’Espriu és com aquelles nines russes que n’amaguen d’altres a dins. A sota del primer significat n’hi ha un altre, i a sota d’aquest segon, encara un altre...” La comparació és d’Agustí Pons, un periodista que ha dedicat tres anys a estudiar l’ambiciosa biografia d’Espriu. El seu llibre, “Espriu, transparent”, vol arribar al gran públic. Defineix Espriu com un personatge complex i atractiu, obsessiu, vital, intel·ligentíssim i d’una influència molt important en la cultura catalana. També ens diu que els poemaris d’Espriu fan posar la pell de gallina. Això s’ha de llegir.

Confesso que poc ho havia fet, així que se m’ha girat molta feina, ja que aquest 2013, centenari del seu naixement, m’hi penso dedicar unes bones estones. El  que passa quan tens una filla i un gendre que hi viuen en aquell bonic lloc del Maresme, i entre els nostres néts, tres són arenyecs, la proximitat m’obliga a esmenar-me en el tema.  

Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985). L’any Espriu arrencà oficialment el 23 de gener amb un acte escènic, musical i poètic al Palau dela Música.Beneïdacoincidència d’aquest tren de sortida amb el dia que el Parlament de Catalunya aprovava el dret a decidir.

L’adreça anyespriu.cat la tenim molt present, fins i tot n’hi ha que l’hem incorporat a “favoritos” per  llegir cada dia la frase brillant de l’escriptor, un dels més insignes de les lletres catalanes. La frase del dia consisteix en la difusió de l'obra d'Espriu en forma de citacions a diferents mitjans de comunicació, xarxes socials i altres entitats.

En aquests temps convulsos que viu Catalunya l’exemplaritat de la seva actitud, en una de les situacions adverses per a Catalunya que se sintetitza en les seves paraules, “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”, ens ha d’esperonar a tots els catalans. Aquell Arenys capgirat, Sinera, té una força universal. Segur que aquest centenari ens ajudarà a que tothom vegi que l’esperit d’Espriu el portem ben arrelat.

Tot turista que visita Arenys no pot oblidar fer la ruta del poeta, i tampoc llegir l’últim poema que hi destaca a l’entrada del cementeri, on hi ha com tots sabeu el sepulcre d’Espriu.

Comentaris