19.10.2021 |

Com estem d'enganxats a Internet?

  Cada matí un 34% de persones fan servir el mòbil per despertador; un 23% dels usuaris d’iPhone i dispositius Android es connecten a alguna web abans d’aixecar-se del llit, o revisen el correu electrònic. A continuació se l’emporten al bany... Més del 25% de les parelles formades des del 2005 es van conèixer a la xarxa. Durant els desplaçaments el 36% s’hi dediquen a jugar, i un 15% a navegar.
Com estem d'enganxats a Internet?

 

Cada matí un 34% de persones fan servir el mòbil per despertador; un 23% dels usuaris d’iPhone i dispositius Android es connecten a alguna web abans d’aixecar-se del llit, o revisen el correu electrònic. A continuació se l’emporten al bany...

Més del 25% de les parelles formades des del 2005 es van conèixer a la xarxa. Durant els desplaçaments el 36% s’hi dediquen a jugar, i un 15% a navegar. Un 16’2% prefereix llegir les notícies a la pantalla del seu mòbil.

Al 2010, 136.123 conductors van ser sancionats per utilitzar el telèfon. Un 47% hi consulta mapes i carrers... Si continuo amb aquest reguitzell de tants per cent segur que els acabo la paciència, així que paro. Tot plegat desprèn el signe dels nous temps. Cada vegada més persones senten la necessitat d’estar permanentment connectades, des de que s’aixequen del llit fins que se’n van a dormir. Sempre de nassos a una pantalla, amb el pas que portem tots acabarem amb el cap quadrat.

Res és tot blanc ni tot negre, i com les dues cares de la moneda, el món digital també té els seus defensors i els seus detractors. Aquests diuen que, com els cavalls de Tròia, les noves tecnologies envaeixen els processos mentals d’aprenentatge i creativitat. Internet, el mòbil, Facebook o Twitter... són una font constant de distracció, ja que la impossibilitat de profunditzar i reflexionar ens converteixen  en consumidors de titulars, sempre a l’assalt d’una nova notícia. 

Tanmateix, es llegeix i “s’escriu” més que mai, però ja no lletra impresa, sinó sobre pantalles digitals.

Els defensors diuen el contrari. Afirmen que la cultura multimèdia ens fa més llestos, i que les ments de les noves generacions són més destres que les anteriors; que els avantatges de les xarxes socials són múltiples i superiors als desavantatges. Els experts auguren que la influència de la tecnologia cada dia serà més contundent, i si la cosa, com diuen, no té aturador, jo abans no m’engoleixi, abans que no em creï dependència, abans de què tot no faci un pet i ens enviï a una altra galàxia... prefereixo no veure-ho.

El que està clar és que la realitat digital porta un progrés vertiginós que ens empeny sempre cap a endavant, i com més creixen les innovacions tecnològiques més sembla que avança la humanitat en tots els sentits. (Queda ben palès amb el que augmenta l’esperança de vida). Però no oblidem que un 73% dels usuaris consideren que Internet és una eina que crea addicció, sobretot en els internautes entre els 21 i els 50 anys. Per tant, procurem no afegir-nos a aquest tant per cent que cada dia hi està més enredat.

Mesurem-nos... desconnectem-nos de tant en tant per al nostre bé, si no volem acabar amb el cap quadrat. Ja sabeu que en el terme mig hi ha la virtut. Així que, ull viu ! 

Com estem d'enganxats a Internet?
comentaris