Opinió

El millor amic de l'home

  Paraules. Històries. Signes d’exclamació. Aventures. Llàgrimes. Tinta. Idees. Preguntes. Solucions. Dibuixos. Números. Somnis. Síl·labes. Olors. Principis... i finals. Tot això i més és el que contenen els llibres. Hi ha gent, però, que no n’ha llegit mai cap. A mi, des de petita, m’han acompanyat en moments d’avorriment, de malaltia, d’alegria...

Paraules. Històries. Signes d’exclamació. Aventures. Llàgrimes. Tinta. Idees. Preguntes. Solucions. Dibuixos. Números. Somnis. Síl·labes. Olors. Principis... i finals. Tot això i més és el que contenen els llibres. Hi ha gent, però, que no n’ha llegit mai cap. A mi, des de petita, m’han acompanyat en moments d’avorriment, de malaltia, d’alegria... Diuen que els llibres et transporten a un altre món, que pots ser el protagonista per un moment d’històries que són alienes a tu. N’hi ha de tota mena, però avui volia posar especial èmfasi en un tipus de llibre que ve donat de la mà de la tecnologia: els e-books.

En una societat en la qual tot està digitalitzat (o en procés de ser-ho) no és d’estranyar que la tecnologia arribi també als llibres. La paraula e-book s’utilitza per referir-se a la versió digital d’un llibre i també a un dispositiu per a llegir aquests tipus de llibres. No cal dir que hi ha gent a favor i en contra d’aquesta nova modalitat de lectura. Si ets dels que no està massa familiaritzat amb els aparells electrònics, i per a que vagis prenent partit, he elaborat una llista de les coses que no pots fer amb un e-book:

 - No pots girar el full per passar pàgina. És més, ja no escoltaràs el característic soroll que fan les pàgines.

- No pots posar-hi un punt de llibre. D’aquesta manera, aquest entranyable invent està condemnat a desaparèixer.

- No pots doblegar la punta de la pàgina per saber on t’has quedat o per marcar que hi ha alguna cosa a destacar.

- No pots tancar el llibre després d’un capítol interessant i quedar-te mirant la portada absort en els teus pensaments.

- No pots llepar-te els dits per girar la pàgina.

- Ja no pots xafardejar com es diu el llibre que llegeix el que està assegut a la teva vora al tren.

- No pots posar flors a dins per a que s’assequin.

- En un e-book les fulles no es poden tornar groguenques pel pas del temps. Que passarà amb els nostàlgics? I amb els col·leccionistes d’antiguitats?

En fi, si la moda dels e-books segueix ens quedarem sense poder gaudir de totes aquestes menudeses, no per això menys importants. Fa uns dies, en un documental, una senyora gran deia: “Què recordo d’aquella època? L’alegria. Ara tenim molt més, estem molt més bé i no treballem tant; però abans hi havia molta més alegria”. Potser són les petites coses, les que ens fan gaudir de la vida amb més intensitat. La tecnologia ens ofereix molt, però també ens dóna comoditat. I com deia Kilian Jornet en una entrevista “sinó et costa aconseguir una cosa, no la gaudeixes igual, no li dones el mateix valor”.

Per cert, m’oblidava del més important. Un e-book és un aparell electrònic, per tant arribarà el dia que s’espatllarà. Això diuen les lleis de l’obsolescència programada. En canvi, un llibre no t’abandonarà mai.

Comentaris