19.01.2021 |

Els oblidats

  En una sala de concerts, envoltades d’un ambient festiu i distès, les meves amigues i jo encetem una conversa: a qui votaràs aquest diumenge? Aquesta pregunta, i la resta de conversa en sí, em produeix una certa estranyesa que em porta a pensar si no ens estarem fent grans.
Els oblidats

 

En una sala de concerts, envoltades d’un ambient festiu i distès, les meves amigues i jo encetem una conversa: a qui votaràs aquest diumenge? Aquesta pregunta, i la resta de conversa en sí, em produeix una certa estranyesa que em porta a pensar si no ens estarem fent grans. O això, o realment les eleccions del 25 de novembre tenen tal importància per al moment actual que fa que aquest tipus de converses transcendeixin dels ambients de cafè i puro.

El debat de tv3 trènding tòpic mundial a Twitter; mig país pendent dels comptes del Mas; senyeres i estelades penjades pels balcons; un PP, que espantat,  juga més que mai amb la por; amenaces de portar els tancs... i tot això barrejat amb una crisi que afecta part del país espanyol i més enllà. Està clar que alguna cosa està passant, oi? Se’n parla al carrer, a les botigues, als dinars familiars, entre amics, amb polítics i fins i tot a la consulta del metge.

De la política en general, i d’aquestes eleccions en concret, se’n poden analitzar molts aspectes. Però a mi m’agradaria fer èmfasi en els oblidats d’aquest 25-N: hi haurà molts catalans residents a l’estranger que no podran votar. No és una novetat ni la primera vegada que passa; però potser en aquestes eleccions que, sembla, han de ser tan decisives, la situació es torna més greu. Impediments burocràtics, papers que no arriben, telèfons que no contesten i altres històries són els obstacles amb els que s’han trobat un bon nombre (en desconec la xifra exacta) de catalans que volien votar i no ho podran fer. I jo que en teoria crec en la democràcia i en una societat igualitària em pregunto quina legitimitat democràtica poden tenir unes eleccions en les quals no tothom pot votar.

Per una banda, es demana i es “lluita” per a que l’abstenció sigui el més baixa possible; i per una altra, es fan lleis i es posen obstacles per a que certa part de ciutadans tinguin dificultats a l’hora de votar. Ja veiem que estan retallant per tot arreu, però aquest dret també? No és el dret de votar el que fa que el polítics estiguin on estan? Bé doncs, si hi ha gent que no pot votar per raons burocràtiques que ajornin les eleccions, no? O s’han de realitzar sense escoltar totes les veus del poble? Sigui quin sigui el resultat del dia 25 per mi no tindrà validesa perquè hi ha certes veus que s’han silenciat.

Per cert, tot i que molta gent manifesta la seva opció de vot obertament, m’he trobat gent que diu que no vol dir-ho perquè és secret. Ah ja entenc, el vot és secret i fer sexe és pecat, oi? Benvinguts a les espanyes, olé!

Podeu trobar més informació aquí: http://www.catalansalmon.com/nopucvotar/mapa_npv.php

Els oblidats
comentaris