Opinió

Els Reis Mags són veritat?

  En els últims dies hem llegit que el papa Benet XVI en el seu llibre La infantesa de Jesús, explica que els Reis Mags no venien d’Orient sinó que eren andalusos, però no em cal anar tan lluny, ja que en el llibre Les hores,  de Josep Pla hi he trobat l’encapçalament: “Tot aquest món deliciós de l’Epifania està densament immergit en màgia i llegenda”. I segueix...

En els últims dies hem llegit que el papa Benet XVI en el seu llibre La infantesa de Jesús, explica que els Reis Mags no venien d’Orient sinó que eren andalusos, però no em cal anar tan lluny, ja que en el llibre Les hores,  de Josep Pla hi he trobat l’encapçalament: “Tot aquest món deliciós de l’Epifania està densament immergit en màgia i llegenda”. I segueix...“La Bolangera fila la filosa del temps, que té una troca inexhaurible i sempre renovada. Si la troca de la filosa és limitada o el fil és romp – el fil de la vida humana- saltala Moira sarcàstica”. (Les Moires foren les deesses que guarden l’ordre de la vida)  

Certament la saviesa del pas del temps i l’ordre de la vida són inesgotables: els arbres creixen, els ocells piulen, els rius flueixen, les estrelles es mouen... tot de la manera més harmoniosa i convenient. I, com cada any, la nit màgica, la més lluminosa i excepcional, ens arriba inesgotable i sempre renovada.

Hi havia una vegada just per aquestes dates, un infant, ja no tan petit, que furgava per discernir el què li bullia al caparró. Així de clar i directe li va preguntar a la seva mare: -no m’enganyis, diuen que els regals no els porten els Reis, sinó que sou els pares els qui els compreu ?

L’explicació de la mare havia de ser prou convincent, ja no servien les mitges tintes, aquell infant necessitava una bona explicació. Havia arribat l’hora per a aquella criatura de comprendre la veritat sobre els Reis Mags.

-Els nens sou autèntics i transparents, la qual cosa us honra i jo no voldria ser menys, així que escolta fill meu. Els regals s’han de comprar, no baixen del cel, ni  la mateixa nit els Reis podrien repartir-los a tots i tots els nens. Tenir massa joguines tampoc és convenient i, encara que Ells tinguessin molts patges, mai foren suficients per arribar a tantes i tantes cartes com els hi adreceu. Pensa que el que volen els Reis és que els nens sigueu feliços, per això ens han encarregat, a cada pare, que siguem el patge per  obsequiar el nen amb el regal de Reis. Saben que han escollit el “patge” que més us estima, i qui millor sap el regal que espereu i necessiteu. Per això aquesta nit màgica tots els qui ens estimem ho volem manifestar amb regals. I inculcar en el cor dels fills que l’estimació és el millor regal que ens podem fer.

En el missatge de la mare hi quedà ben palès que, amb més o menys regals, la generositat que brolla del cor de les persones és la gran  penyora per a la vida, sens dubte una bona garantia; ja que l’egoista es posa un bon corcó per companyia.

Encara que l’article, per a algú,  resulti massa endolcit, tinc quelcom per afegir-hi, un bon consell. Vivim tots, grans i petits la nit màgica amb l’ingredient imprescindible i bàsic per a la vida: Il·lusió.

Comentaris