Opinió

La vida és una selva

La promesa que la civilització ens salvaria d'haver de depredar-nos entre nosaltres s'ha descobert falsa. I encara que això hagi estat sempre així, és en aquesta època, gràcies a tot el nostre coneixement i l'acurat registre de la nostra història passada, que el fracàs de la civilització es fa més visible.


La promesa que la civilització ens salvaria d'haver de depredar-nos entre nosaltres s'ha descobert falsa. I encara que això hagi estat sempre així, és en aquesta època, gràcies a tot el nostre coneixement i l'acurat registre de la nostra història passada, que el fracàs de la civilització es fa més visible. El vel ha caigut, la història s'ha repetit; perquè ha fracassat la civilització? Els partits polítics són meres plataformes des d'on les hienes poden ascendir fins a cotes de poder tals que aconsegueixen viure durant la resta de les seves vides obscenament millor que la majoria de mortals. Les guerres, ara dissimulades sota el vel de la macroeconomia, conquisten nacions sense que els morts vessin amb prou feines una gota de sang. Guerres econòmiques que ara amenacen als fonaments de la nostra protecció mútua, de la mateixa civilització, la sanitat i l'educació universals, forçant-nos a la competició i mútua depredació si volem sobreviure. Unes incomesurables corporacions els actius de les quals es troben tacats de la sang innocent vessada per les armes amb les quals augmenten els seus comptes en suïssa. Una espècie, la nostra, que ha intentat viure més enllà de les possibilitats del seu entorn natural en un desesperat intent d'omplir els buits que el nostre desaforat individualisme ha deixat en les nostres ànimes. Les exigències d'un ritme de vida impossible de digerir, fent de les nostres vides jungles on cada segon algú es veu obligat a saltar al nostre coll per alimentar, ja sigui el seu poder, ja sigui als seus més egoistes apetits. Un encara massa rígid patró de conducta i pensament, la transgressió del qual ja no és penat amb la mort, però sí amb el desterrament social.

Bandejats, que són ignorats per tots nosaltres sota la protecció que ens ofereixen els nostres propis enganys. La malaltia autoinmune que produeix en la nostra espècie aquest culte irracional a l'egoisme i a l'individualisme, forçant als elements que conformen d'aquest organisme anomenat societat humana a atacar-se entre si. La civilització ens va prometre no haver de sobreviure mai més, que tots cuidaríem de tots i que ningú tornaria a estar sol. Vam creure que això era possible. Ens enganyem per ventura a nosaltres?

Comentaris