Opinió

Per que la independència no solucionarà els problemes de Catalunya.

  S’apropa l’onze de setembre, festa identitària d’un territori habitat per una població que comparteix un substrat cultural comú. Comparteix llengua, història i producció cultural, i per tot això, Catalunya és una nació. Però no un estat.

S’apropa l’onze de setembre, festa identitària d’un territori habitat per una població que comparteix un substrat cultural comú. Comparteix llengua, història i producció cultural, i per tot això, Catalunya és una nació. Però no un estat. Un estat necessita un ordenament jurídic aprovat pel comú de la població –una constitució- i, avui dia, els catalans no disposen de tal. Però, i sense compartir les aspiracions nacionalistes de cap tipus, em resulta coherent i legítim que la nació catalana acabés cristal·litzant en l’estat de Catalunya.

És, però, la creació de l’estat de Catalunya realment útil per aconseguir el benestar polític, social i econòmic dels catalans?

Què diferencia realment un dirigent català d’un espanyol? Malauradament el poder és el poder, a Espanya i a Catalunya. I el poder corromp, inevitablement, a tot aquell que hi entra en contacte. Tard o d’hora la casta política catalana reproduirà els mateixos vicis i defectes estructurals que l’espanyola. Tard o d’hora s’oblidarà de les necessitats i preocupacions reals de la gent del carrer. Tard o d’hora, es veurà seduïda per o cedirà a les riqueses de les grans corporacions i les aportacions de les grans famílies i conglomerats bancaris. Tard o d’hora cauran en l’amiguisme i el nepotisme, en el govern a “decretazo” i en el bipartidisme. I ho faran, perquè quan hom és elevant a una  posició privilegiada i se li concedeix control sobre àrees potencialment generadores de benefici propi, perd inevitablement el nord. Li va passar al pare d’Europa, Helmut Kohl, i li passarà a tot el qui toqui el poder, surtin els fets o no al 3/24, arribin o no a les nostres orelles.

Esteu, poble català, disposat a una democràcia directa i no a un partidisme d’aquell de “treure’s el mort de sobre cada 4 anys”? Esteu (en conjunt i en majoria) realment decidits a dur una feixuga vida política diària, compromesa i multitudinària per evitar tal corrupció? Us deixa el ritme de vida al que molts esteu sotmesos marge de maniobra per tal implicació? I els poders fàctics, us ho permetran? Independents o no, seguireu sotmesos a la política neoliberal de “el benefici primer, les persones desprès”.  I, de negar-vos a sacrificar l’estat del benestar per l’eficiència”, creieu realment que podreu escapar tan fàcilment a l’assetjament dels mercats i de les agències de qualificació i a la pressió dels grans fons d’inversió? Per que, no us enganyeu, són els poders econòmics qui determinen cada cop més directament el vostre destí, aquí i a la Xina popular i als estats poc marge els resta. I no, no em refereixo a conspiracions mundials, estem parlant de que l’estructura del sistema permet que uns pocs s’aprofitin i sotmetin a molts, i que l’extensió d’aquest sistema va més enllà dels estats. I és en aquesta estructura defectuosa on hem de posar els nostres ulls i dirigir les nostres accions més immediates.

La independència és la solució? No. Independitzar-se d’un estat sense independitzar-se del poder, no serveix de res.

Comentaris