Opinió

Testimoni d'una estudiant de l'examen de matemàtiques de les PAU

Carta dirigida als coordinadors de la prova de matemàtiques de les PAU

Em dirigeixo a vostès amb la més bona intenció, els coordinadors de la prova de matemàtiques, en un intent poc esperançat d'aconseguir justícia.

M'imagino que estan rebent missatges de moltes persones, però aquest fet no crec que pugui fer aquest missatge menys rellevant, ni tampoc tots els altres, sinó tot el contrari. Tenim entès tots que és el primer cop que es dóna una situació tan desesperant a la selectivitat a causa d'un error. Vostès afirmen que el fet no té tanta importància ja que l'exercici es podia resoldre de totes formes i, apart, l'exercici serà corregit de les dues formes (amb l'enunciat correcte i amb l'enunciat incorrecte). Tot i això, aquesta explicació contrasta amb el fet que els alumnes segueixin queixant-se i no acceptin aquesta "solució" com a final just. Jo, com a estudiant, tampoc ho faig. I si no n'hi ha prou, les notes del 28 estic segura que corroboraran que, si no es fa res, optar per aquesta actitud va ser el més desastrós. Els intentaré explicar el per què amb el meu cas com a exemple.

És veritat que l'exercici es podia resoldre de totes formes, però van avisar-nos a tots de l'error i el primer que van fer va ser dir-nos que l'hauríem de corregir. La gent es va exhasperar. Jo anava pel segon exercici i no estava prestant-li gens d'atenció, perquè pensava en acabar-lo depressa per tornar al primer. Bé, el vaig acabar, però vaig cometre l'error imperdonable de derivar enlloc d'integrar, un error que només es cometria si s'està en un estat de concentració pèssim, cosa que no m'havia passat en cap altre examen de la selectivitat ni enlloc més. Després d'acabarlo, quan tornava a ser al primer, ens van dir que no feia falta corregir-lo, de manera que jo no ho vaig fer. Però ja acabava de perdre dos punts d'un examen que a primer cop d'ull ja ens va impactar per la seva diferència entre el nivell esperat (propi de tota la resta d'exàmens dels altres anys, d'estil totalment diferent, i de les altres comunitats) i que contenia un error que va afectar de manera innegable el rendiment dels estudiants.
 
Vist això, amb tots els meus respectes, vostès no tenen cap fonament a l'hora d'afirmar que aquest exercici podia no afectar en absolut el curs de l'examen davant les afirmacions de milers d'estudiants que afirmen que sí que ho van fer, i saben de quina manera. Jo en sóc una, i els he dit el meu exemple.

De la mateixa manera que en la selectivitat hi ha rigurositat a l'hora de corregir per tal de no posar més nota a ningú, i posar-li la que es mereix, hi ha d'haver la mateixa rigurositat per tal de no baixar-la. I està més que clar que l'error adherit a la dificultat impròpia de l'examen fan que això no sigui la realitat d'aquest any. Ja no som estudiants que ho afirmen; som testimonis. Però si amb mi no en tenen prou, http://dom.cat/7p8 hi ha proves que milers d'estudiants més senten el mateix.

No demanem que se'ns inflin les notes, demanem que es repeteixi la prova, amb un examen totalment diferent, sense errors i complint amb el nivell exigit tota la vida i a tot arreu en les PAU. I ara els ho dic ja no mirant només per mi, sinó també per vostès, doncs estic segura que aquesta seria la seva millor opció, reconèixer que cap incident pot afectar les notes d'un estudiant que porta dos anys preparant-se i que seran determinants per al seu futur, i que aquest cop, a causa d'un error humà, comprensible, no s'ha complert això. Si fan la prova de nou, no estarem ni molt agraïts, ni enfurismats. Creurem que és el just; doncs pensem que és normal equivocar-se sempre i quan es rectifiqui. Si pel contrari, això no passa, els resultats del dia 28 aixecaran encara més crítiques, més incidències, més indignació, més debats i més notícies als quals vostès dubto que puguin donar a l'abast, per no parlar de l'evidència de la influència d'aquest error envers el rendiment dels estudiants catalans, només catalans, que hauran de renunciar a unes places que seran ocupades per qualsevol altra persona d'Espanya que no haurà tingut cap mena de problema, com és de costum, a l'hora de resoldre l'examen de matemàtiques.

Finalment, no és estrany pensar que després dels resultats del dia 28 tots els judicis de professors que sentien que havien preparat correctament els seus alumnes, de pares, i d’alumnes que se sentien preparats, cauran també sobre vostès i de forma comprensible per tal d'explicar aquesta anomalia en els resultats i la frustració dels alumnes. És a dir, que probablement, el pitjor encara està per venir.

Gràcies per la seva atenció, i espero que siguin coherents, demostrin ser mereixedors del càrrec que exerceixen i que optin per l'opció correcta, més humana i racional, ja que està clar que que es produís aquest desastre no era la seva intenció.

 Salutacions cordials,
 

Una estudiant afectada.

Comentaris