Opinió

La Diputació ha d'ajudar, no posar pals a les rodes

Estaran d’acord amb mi que la tasca de qualsevol administració pública ha de ser facilitar la vida de la ciutadania, ajudar a les entitats i associacions i  promoure el creixement i el progrés. Des dels municipis fins al govern de la Generalitat de Catalunya, passant per les diputacions. 

Doncs en aquest cas, malauradament, a la Diputació de Lleida no és ben bé així... Des de ja fa mesos des de Junts Impulsem estem reclamant que s’agilitin els procediments per convocar, atorgar i pagar subvencions d’esports, igualtat i fires, entre d’altres. Pel que fa a les subvencions d’esports encara no s’han cobrat els ajuts atorgats en la convocatòria de l’any 2022. Més de 2 anys per cobrar unes subvencions que són bàsiques pel funcionament dels clubs esportius de la demarcació i que poden ser la diferència entre que un o una esportista pugui guanyar una competició o ni tan sols competir-hi. 

Pel que fa a les subvencions d’igualtat, després de 3 mesos encara no s’ha fet la convocatòria de subvencions per aquest any. No pot ser que mentre cada 8 de març i 25 de novembre fem manifestos en favor de les dones, la igualtat i contra la violència de gènere però en canvi no convoquem les subvencions que facilitarien passar de les paraules als fets. I pel que fa a les subvencions de fires, les ajudes per poder-les organitzen arriben tard i malament. En multitud d’ocasions, els ajuntaments cobren la subvenció un any després d’haver fet la fira i això és una vergonya. Les fires omplen de vida els pobles i ciutats, aporten visitants i ajuden a dinamitzar l’economia.

És vital seguir facilitant l’organització d’aquest tipus d’esdeveniment i, per tant, que els ajuts per a fer-ho es paguin en temps i forma

Davant d’aquesta situació, el govern de la Diputació s’excusa en la complexitat del procés de subvencions, en l’augment de la demanda d’aquests ajuts i en la falta de recursos humans per a gestionar-la. S’excusa en la burocràcia. Un bon govern el que ha de fer és solucionar i facilitar, i no pas fer pagar a la ciutadania i al teixit associatiu els seus problemes d’organització interna. Si el procés és complex, simplifiquem-lo; si falta personal, intentem posar-ne més; si hi ha massa burocràcia, reduïm-la. 

Però sigui com sigui, fem tot allò que sigui necessari per convocar i pagar les subvencions en temps i forma. Perquè ho necessiten els municipis, les entitats i la gent de la Plana, el Pirineu i l’Aran. I perquè els diners han d’estar als pobles i ciutats, no a la caixa de la Diputació. 

Comentaris