Opinió

Fòrum d'Ecoturisme: repte i oportunitat

El repte és mantenir l’equilibri entre la sostenibilitat socioeconòmica i mediambiental a escala mundial i treballar per potenciar i mantenir aquest sector després de  l’aturada convenientment necessària a causa de les restriccions de la pandèmia de la COVID-19

Tots parlem de la importància del turisme, però moltes vegades no som prou conscients del gran impacte cultural, econòmic i formatiu que origina. La democratització i la globalització han transformat el turisme, facilitant l’accés a viatjar i conèixer nous indrets, també els de proximitat, més enllà de les realitats a què estem més avesats.  

El repte és mantenir l’equilibri entre la sostenibilitat socioeconòmica i mediambiental a escala mundial i treballar per potenciar i mantenir aquest sector després de  l’aturada convenientment necessària a causa de les restriccions de la pandèmia de la COVID-19. Però aquest raonament ha de ser fent també una mirada cap a l’oportunitat que s’entreveu per posar en context i en major prescripció d’espais i indrets propers, com és el turisme d’interior i l’oferta desestacional.  

El dia 27 de setembre es commemora el Dia Mundial del Turisme, un esdeveniment anual registrat per l’Organització Mundial del Turisme de les Nacions Unides (OMT) que aquest any arrenca  amb el tema “Turisme i desenvolupament Rural”, amb el propòsit de posar en valor el turisme amb motivació i finalitat que les persones optin per desplaçar-se de les ciutats i així gaudir d’entorns naturals i rurals. Aquesta celebració vol atendre els reptes globals rellevants en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i deliberar com la indústria del turisme coopera i aconsegueix els objectius de desenvolupament sostenible. 

Explicats tots aquests precedents, bé mereix donar a conèixer, com ja van difondre els mitjans de comunicació, que la candidatura presentada pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell havia estat l’escollida per la Generalitat per organitzar, conjuntament amb la Diputació de Lleida, el  III Fòrum d’Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat de Catalunya, que es prepara per l’abril del 2022. Estem satisfets per l’elecció del nostre territori perquè la nostra proposta ha seduït per la ufanor dels espais de comarca del Pla d’Urgell, faedora de recursos i valors ecoturístics i naturals a les terres de Ponent.  

Tenim una extraordinària oferta ecoturística, paisatgística i arquitectònica d’interès al territori. Per tant, hem d’aprofitar aquest esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya i les parts implicades, com som el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i els ajuntaments del Pla d’Urgell per fer una aposta cap als reptes destacats per l’Agenda 2030, però també per fer valdre el potencial turístic que tenim a la comarca. 

Des de l’ajuntament de Mollerussa hem d’aprofitar aquest Fòrum com a oportunitat  que ens permeti avançar cap a aquesta bona gestió i seguir posant en valor el territori.

Comentaris