Opinió

Els infants i les mascotes, una relació en construcció

Són moltes les famílies que regalen mascotes als nens, unes mascotes que omplen d'alegria el cor dels petits i les llars de tothom.

Però quan les mascotes són adoptades (sempre és millor adoptar en lloc de comprar) i a la fi se'ls dóna una llar, moltes famílies no pensen per endavant la responsabilitat que comporta tenir una mascota a casa i els beneficis increïbles per als nens (i també per als adults).

Si es té una mascota a casa no sols es convertirà com a part de la família, sinó que a més ha de tractar-se com a tal. Un animal és un ésser viu al qual has de respectar i no és una joguina que funcioni a piles, si decideixes tenir una mascota és per a tenir-la sempre en la teva llar. I això els nens ho han de veure.

Valors a tenir una mascota
Els animals aporten molts valors als petits, valors que a vegades les pròpies persones obliden de transmetre. Valors com l'empatia, l'amor incondicional, el respecte, responsabilitat, compassió, la fidelitat… són valors que els nens aprendran gràcies a les seves mascotes.

Però a més dels valors, els nens poden obtenir beneficis en les seves vides gràcies a les mascotes, i és que són essencials per a la bona criança dels fills.

Redueix l'estrès en els nens
Hi ha facilitat per a l'entesa entre els nens i els animals domèstics que no poden ser aplicats a altres relacions. Els gossos i els gats es comuniquen amb les persones d'una forma especial, diferent però amb èxit, i a més són eficaços per al desenvolupament emocional dels nens.

Les mascotes poden ajudar a un bon desenvolupament de l'autoestima dels nens mitjançant la reducció de l'estrès i els sentiments d'ansietat.

Sensació de seguretat
Les mascotes no són crítics, no donen ordres, no s'enfaden i saben perdonar ràpid… això en canvi, no succeeix amb moltes persones del món adult. Els animals sempre són afectuosos (si s'és afectuós amb ells) i la seva presència a casa ajuda al fet que els nens sentin gran seguretat i inclinació.

Alleuja l'ansietat per separació
Quan les mascotes estan a casa poden ajudar a alleujar l'ansietat per separació en els nens quan mamà o papà no estan a casa. Les mascotes són part de la família, són un més en els cors dels petits i podran estar donant-los suport emocional en l'espera de la volta dels pares a casa.

boy-and-dog-in-field-4560039_1280

Autoimage positiva
L'amor incondicional i la companyia constant d'un gos o un gat fidel (o més d'un), farà que els nens se sentin importants, alguna cosa que els ajudarà a tenir una millor autoestima i una autoimagen excel·lent d'ells mateixos.

Quina és la millor mascota?
Els gossos necessiten exercici, condícia i ensinistrament, i no pots deixar-los sols llargs períodes de temps. Com a resultat, un gos pot no ser la millor mascota per a la teva família si no hi ha ningú a casa durant el dia (tret que puguis comptar amb un paseador de gossos).

Per contra, si gairebé sempre hi ha gent a casa i us organitzeu per a repartir les tasques, per descomptat que serà el millor company que puguis trobar per als teus fills.

Són els gats les mascotes més adequades per als teus fills?
Com pots imaginar o saps, els gats són animals independents. Com els gossos, els gats requereixen de molta responsabilitat (la neteja de les caixes de sorra serà una cosa que es faci diàriament) però el que té de bo els felins és que poden donar-te una mica més de llibertat. Necessiten menjar, aigua, cures i atenció tots els dies, però és més fàcil deixar-los sols durant unes hores.

Els gats poden arribar a mossegar o esgarrapar quan no estan gaudint d'unes certes situacions o se senten molt estressats o atabalats, així que a la seva arribada seria molt bona idea donar-li al teu fill un curs intensiu de "tracte amb felins".

Ensenya'ls que no a tots els gats els agrada que els agafin en braços o els acariciïn, i que les seves rareses són el que molts amants dels gats arriben a estimar.

Són els peixos adequats com a mascota per a nens?
Sovint són considerats com la primera opció. Però són la mascota perfecta per als nens? Els peixos són fascinants per a qualsevol membre de la família sense importar la seva edat.

Per què triar un peix com a mascota per als teus fills? Els aspectes positius dels peixos són infinits: els seus colors i patrons de natació poden calmar-los, són tranquils, no requereixen molt espai, no deixen anar pèl (però així i tot necessiten cura i atenció, alguns més que uns altres).

Donar-los menjar tots els dies i netejar les seves peixeres estarà en la llista de coses per fer per part del cuidador. La freqüència de la neteja de les peixeres o aquaris depèn d'alguns factors, com la mena de peix, però en general s'haurà de netejar cada dues setmanes. Si la teva vida familiar és massa agitada aquests amics aquàtics poden ser grans mascotes.

Són els hámsters adequats com a mascotes per a nens?
Els hámsters solen ser una primera i boníssima opció com a mascotes per a nens. Són molt intel·ligents i juganers pel que els teus fills es divertiran molt mirant com es relacionen amb els seus companys i juguen a córrer en la roda o es construeixen els seus caus.

Per què triar un hàmster com a mascota per als teus fills? Perquè són fàcils de cuidar i alimentar, no necessiten molt espai i els donaran moltes alegries. Això sí, vés amb compte perquè es reprodueixen amb molta facilitat!

El resultat de tot és aprendre amb les mascotes i cuidarles.

Aire Projecte, Sara Eme

Comentaris