Opinió

Quan un nen o una nena mira la televisió

Tele sí, o no?

 

Quan un nen està veient la televisió de manera descontrolada, apagar la tele pot ser una operació delicada. La figura parental que es disposa a fer l'operació pot sentir-se com si desactivés una bomba. La reacció emocional de l'infant sol ser molt ràpida i intensa. I és intensa perquè els estímuls de la tele impacten directament en els circuits de recompensa del seu cervell, fent que el nen o nena més que embadalit estigui literalment enganxat a la tele. I sol ser ràpida perquè l'apagat sol ser un acte sobtat. D'alguna manera, el cervell del nen sent que passa de 1.000 a 0 en un simple clic. 

tv-5312763__480

Què passaria si ens poséssim en la pell del nen -que per cert, és una pell diferent de la de l'adult-? Què passaria si, en comptes d'apagar la TV tan ràpid, la poguéssim apagar més a poc a poc? Què passaria si la desconnexió no acabés quan apaguem la tele, sinó que pogués continuar, en la ment del nen una mica més de temps? El resultat sol ser que els nens accepten millor el canvi d'activitat i es mostren més tranquils, menys enfadats quan apaguem la tele.

children-403582__480

Us proposo diversos recursos de com actuar per no provocar aquest apagament director:

 

  • Asseure't amb el teu fill 4 – 5 minuts abans d'apagar-la. Connectaràs amb ells de manera positiva.
  • Avisar el nen amb antelació ajuda el seu cervell a estar preparat pel canvi.
  • Abaixar el volum és una gran tècnica per fer l'apagat més progressiu.
  • Fes-li saber quan tindrà la següent sessió de tele. Explica-li què toca a continuació.


El pas clau i definitiu és fer torns per apagar el televisor. Quan aconseguim que el nen s'encarregui d'apagar-la, activarà la regió cerebral d'autocontrol.

Com podeu veure, ficar-vos en la pell del nen, comprendre els seus sentiments i connectar amb les seves emocions pot ajudar molt al fet que el nen desenvolupi un bon autocontrol i mantenir un bon clima a casa.

Si més no, el meu consell és canviar la tele per la lectura, el joc i l'activitat conjunta amb la família.

Comentaris