Opinió

Ensopegar amb la mateixa pedra

A la presó de Ponent la majoria d’interns no fan massa ús de la mascareta, per no dir cap, i no es fan els corresponents controls als familiars que fan visites de forma directa

Fa un any que a la presó de Ponent hi va haver un brot de COVID 19  amb una afectació de més de 30 interns. Un any després, es torna a repetir la mateixa lamentable situació, davant la que em pregunto, com segurament molts ciutadans i ciutadanes: Com pot ser que en un lloc tancat, amb controls d’entrades i sortides, en el que en principi es garanteix la preservació i prevenció, es torni a viure un altre brot?

Doncs sí que pot ser. Perquè al Centre, la majoria d’interns no fan massa ús de la mascareta, per no dir cap, i no es fan els corresponents controls als familiars que fan visites de forma directa. De tot plegat, sorgeix també el següent dubte: Si per visitar un familiar a una residència es fan els pertinents controls i s’apliquen les restriccions corresponents, perquè no es fa també en el cas de les visites a la població penitenciària? El fet que la majoria dels interns siguin joves no els eximeix d’emmalaltir, i amb la concentració que es dóna en alguns moments, com en els dels àpats, el risc es multiplica. A més, es tracta d’un espai en que no és possible garantir distàncies de seguretat, no es fa ús de l’hidrogel i inclús, en alguns casos, hi ha manca d’higiene i d’ús de la mascareta.

Doncs bé, en aquest entorn, ni tant sols s’ha fet cap normativa específica que responsabilitzi als mateixos interns de la cura de la seva salut i, de retruc, de qui els envolta.

Aquest pandèmia sembla demostrar que això de la “immunitat de ramat” no és com en altres malalties susceptibles de vacunació i per això cal que les tan ja dites mesures -Mascareta, Mans i Distància - haurien de ser tan obligatòries com a les residències o qualsevol altre espai compartit.

Des de les respectives direccions de les presons tenen la responsabilitat i  han de vetllar per la salut dels seus interns i dels seus treballadors i treballadores. La població penitenciària ha de prendre consciència de la gravetat de la situació i cal que es garanteixi el control de les persones que entren i surten cada dia, ja sigui per tasques de vigilància, per fer tractaments o per permisos. Així mateix, exigir que familiars i amics que visiten als interns estiguin vacunats i, fins i tot potser dur a terme controls a través de PCR’s o tests ràpids.

Si exigim responsabilitat i apliquem restriccions i limitacions a tota la població, la presó no n’hauria de quedar exempta, sinó tot el contrari. Si una cosa ens ha ensenyat aquesta pandèmia és que el Covid-19 no entén d’edats, sexes, races, creences, ni murs.

Comentaris