Opinió

Ja n’hi ha prou de posar pals a les rodes del sector agrari

Aquesta nova normativa ha provocat el malestar del sector i les organitzacions agràries perquè limita i prohibeix que els pagesos puguin continuar fent les cremes d’aquestes restes vegetals als seus propis camps de conreu, com s’ha fet sempre

“Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola”. Aquesta és la frase amb la qual comença l’article 27.3 de la Llei 7/2022, de 8 de abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, aprovada pel Congrés dels Diputats i amb el vot contrari d’Esquerra Republicana de Catalunya. Aquesta nova normativa ha provocat el malestar del sector i les organitzacions agràries perquè limita i prohibeix que els pagesos puguin continuar fent les cremes d’aquestes restes vegetals als seus propis camps de conreu, com s’ha fet sempre.

L’esmentada llei espanyola estableix que les restes vegetals generades a l’entorn agrari o silvícola tinguin un reciclat biològic mitjançant el seu piconatge o trituració, fet que suposarà la necessitat de cremar una gran quantitat de combustibles fòssils, i per tant, una generació afegida de CO₂. Tot això, sense parlar dels costos que generarà a la pagesia -sobretot als professionals que tenen petites explotacions i a aquells que s’hi dediquen a temps parcial- el fet d’haver d’adquirir o llogar maquinària especialitzada per realitzar una acció que tota la vida han fet mitjançant la crema manual controlada i segura.

Evidentment, com ja ens tenen acostumats des de Madrid, aquesta normativa no preveu cap termini d’adaptació ni tampoc cap línia d’ajuts que permeti als afectats comprar aquesta maquinària i adaptar-la a la nova proposta. De la mateixa manera, tampoc té en compte el risc real que moltes restes vegetals no siguin tractades als camps i que, per tant, derivin en problemes fitosanitaris, especialment de fongs i insectes barrinadors o que l’acumulació de restes vegetals als camps pugui suposar incrementar el perill d’incendis en aquests conreus, sovint envoltats de boscos.

I per acabar-ho d’adobar, el Ministerio de Transición Ecológica fa responsable literalment d’exercir ‘la potestat de vigilància i inspecció i la potestat sancionadora en l’àmbit de les seves competències’ als Ajuntaments, com a entitat més propera a la ciutadania i, de retruc, com sempre a les comunitats autònomes,. És en aquest sentit, que la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha estat la primera administració a recollir aquest malestar del sector i ja està intentant cercar solucions jurídiques que permetin a la pagesia continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals als mateixos camps de conreu.

Per aquest motiu, des d’Esquerra Republicana de Catalunya, tant des de les Corts Generals, com des de tots els Ajuntaments i ens supramunicipals en els quals tenim representació, estem demanant i proposem al govern espanyol les fórmules necessàries per fer efectives la modificació i l’adequació normativa necessàries per fer possible que la pagesia pugui continuar efectuant les cremes de les respectives restes vegetals.

Creiem que la Governança Republicana ha de contemplar evidentment la transformació verda i estem totalment alineats amb el model d’economia circular. Tanmateix, estem i estarem sempre al costat de la gent i al costat d’un sector tan castigat com és el de la pagesia, al qual ja va essent hora que se’l reconegui com un sector essencial de la nostra societat, en lloc de posar-li cada cop més pals a les rodes amb traves i càrregues administratives o burocràtiques.

Comentaris