El mollerussenc Tomàs Cusiné celebra una dècada del celler que porta el seu nom
El celler, malgrat la seva joventut, va ser reconegut com el millor celler de Catalunya de 2012, i compta amb un dilatat palmarès de premis nacional i internacionals.
REPORTATGE
L'empresari mollerussenc Tomàs Cusiné va impulsar el projecte del celler que porta el seu nom al municipi del Vilosell, l'any 2003, amb la voluntat de consolidar la iniciativa en un període de trenta anys, des que en celebra els deu primers.
L’increment exponencial en la producció de vi de gamma premium de 40.000 ampolles anuals en la primera collita a les 400.000 actualment, ens col·loca en la llista d’empreses espanyoles d’alt creixement.
La cerca constant de quins són els millors fruits per les nostres terres ens ha dut a plantar 17 varietats de raïm diferents. Aquestes varietats es varen plantar en terres diferents i s’han vinificat de manera diversa durant aquests 10 anys amb l’objectiu de conèixer millor el potencial dels nostres vins.
També s’han dut a terme treballs de selecció basal amb vinyes molts excepcionals i en risc d'extinció com ara els Macabeus de prop de 100 anys del Vilosell amb la tria dels millors ceps de les vinyes més velles i de millor qualitat per crear nous ceps amb el mateix origen evitant la complerta desaparició del patrimoni genètic d'aquests raïms.
Tomàs Cusiné, l'actual president de la Ruta del Vi de Lleida - Costers del Segre, amb la seva ja dilatada experiència, iniciada en cellers familiars en terres lleidatanes, és considerat l’elaborador més expert en Costers del Segre. Aquesta expertesa ha augmentat la seva inquietud per traspassar els límits de la Denominació d’Origen i l’ha fet travessar a terres veïnes elaborant en la DO Conca de Barberà, dintre del recinte del Monestir de Poblet, i en la DO Montsant.