El mollerussenc Tomàs Cusiné celebra una dècada del celler que porta el seu nom

El celler, malgrat la seva joventut, va ser reconegut com el millor celler de Catalunya de 2012, i compta amb un dilatat palmarès de premis nacional i internacionals.

L'enòleg i propietari del celler Tomàs Cusinè.
photo_camera L'enòleg i propietari del celler Tomàs Cusiné.

REPORTATGE

L'empresari mollerussenc Tomàs Cusiné va impulsar el projecte del celler que porta el seu nom al municipi del Vilosell, l'any 2003, amb la voluntat de consolidar la iniciativa en un període de trenta anys, des que en celebra els deu primers.

Aquesta dècada ha culminat amb la consolidació que ens ha atorgat la maduresa. Durant aquest temps, l’experiència adquirida en la recerca dels vins desitjats, la intensitat de treball, la persistència d’una filosofia, la importància donada a la marca, la diversitat i constància en els vins, la tasca en les vinyes, l’impuls dedicat a la comercialització i, per sobre de tot, l’esforç i la passió de tot l'equip de la companyia, ha donat bons fruits, assolint plenament i no sense dificultats els objectius marcats en els seus inicis, i situant el projecte com un celler de prestigi i de confiança reiterada.

L’increment exponencial en la producció de vi de gamma premium de 40.000 ampolles anuals en la primera collita a les 400.000 actualment, ens col·loca en la llista d’empreses espanyoles d’alt creixement.

Tomàs Cusiné ha treballat des del principi amb una visió molt oberta al món, amb una gran vocació i activitat exportadora a la qual destina el 70 per cent de la producció anual. Ha aconseguit introduir els seus vins en més de trenta països de quatre continents -Europa, Amèrica, Àsia i Oceania-, bàsicament a través de la restauració i enoteques. De fet, el 99% de les vendes a Espanya és en restaurants, on és present en la majoria dels que estan en possessió d’estrelles Michelin.

Així mateix, les puntuacions i valoracions emeses pels crítics enològics són d’una gran consistència a través dels anys. Els vins gaudeixen d’un alt reconeixement per la seva diferenciació, personalitat, subtilesa i amabilitat, alhora que mostren un caràcter propi que reflecteix el paisatge i les terres on les vinyes són conreades.

Un acurat seguiment dels raïms abans de la collita i una verema en el punt òptim de maduració són de vital importància. L’equilibri entre acidesa, grau, maduresa de les pells i llavors, defineix el treball a fer al celler en cada una de les varietats per aconseguir cada un dels nostres vins. Al Celler Tomàs Cusiné els raïms es refrigeren després de la seva selecció en taula de tria, per fer una premaceració en fred mantenint millor la riquesa en fruita i la frescor de la verema, amb una fermentació lenta a baixa temperatura.

La cerca constant de quins són els millors fruits per les nostres terres ens ha dut a plantar 17 varietats de raïm diferents. Aquestes varietats es varen plantar en terres diferents i s’han vinificat de manera diversa durant aquests 10 anys amb l’objectiu de conèixer millor el potencial dels nostres vins.

També s’han dut a terme treballs de selecció basal amb vinyes molts excepcionals i en risc d'extinció com ara els Macabeus de prop de 100 anys del Vilosell amb la tria dels millors ceps de les vinyes més velles i de millor qualitat per crear nous ceps amb el mateix origen evitant la complerta desaparició del patrimoni genètic d'aquests raïms.

Tomàs Cusiné, l'actual president de la Ruta del Vi de Lleida - Costers del Segre, amb la seva ja dilatada experiència, iniciada en cellers familiars en terres lleidatanes, és considerat l’elaborador més expert en Costers del Segre. Aquesta expertesa ha augmentat la seva inquietud per traspassar els límits de la Denominació d’Origen i l’ha fet travessar a terres veïnes elaborant en la DO Conca de Barberà, dintre del recinte del Monestir de Poblet, i en la DO Montsant.

Comentaris