Els joves de 16 a 29 anys, convocats a vacunar-se

A més es fa una crida a que el grup de 40 a 49 anys completi la pauta de vacunació, perquè també està en risc i té una taxa de cobertura millorable

El conseller Argimon alerta de la situació epidemiològica actual
photo_camera El conseller Argimon alerta de la situació epidemiològica actual

Salut ha avançat que a partir del dimarts vinent, 6 de juliol, es començarà a vacunar arreu de Catalunya el grup de joves nascuts entre els anys 1992 i 2005.

D’aquesta manera, amb l’inici de la immunització d’aquestes persones d’entre 16 i 29 anys, que poden demanar cita des d’avui mateix, Salut conclou l’obertura de totes les franges d’edat cridades a vacunar-se contra la COVID-19, després que les nascudes entre el 1987 i el 1991 ho puguin fer des d’aquesta setmana i les nascudes entre 1982 i 1986 ho poguessin fer des de la setmana passada.

La oferta generalitzada de cites serà a partir del pròxim dimarts, però és possible que, des d'ahir mateix, alguns joves d'entre 16 i 29 anys ja es vacunin si persones d'altres edats superiors cancel·len les seves cites

Argimon, conseller de Salut, ha alertat que la situació epidemiològica actual és “molt preocupant”, amb incidències molt elevades, especialment en menors de 50 anys.

“La tendència està agafant una forma d’onada: ahir vam tenir més casos que dilluns i avui tindrem més que demà. No està afectant als hospitals ni s’està traduint en més malalties greus o ingressos a UCI, però sí està afectant a tota l’activitat de l’atenció primària i això repercuteix sobre la vacunació”, ha lamentat Argimon.

El conseller ha demanat “un esforç més, responsabilitat i autoregulació”

Argimon ha volgut llençar una crida a aquelles persones d’entre 40 i 49 anys que, tot i poder-ho fer, encara no s’han vacunat o no han completat la pauta, perquè són un col·lectiu que també corre un risc i perquè la seva taxa de cobertura té encara força marge de millora.

Precisament pel que fa a l’efectivitat de les vacunes davant la variant Delta, s'ha reiterat la importància de completar les pautes de vacunació, en tant que l’efectivitat de la vacuna contra aquesta variant s’enfila fins al 80% quan s’injecta la segona dosi. En aquest sentit, Cabezas ha vaticinat que, probablement, aquesta variant ja serà la majoritària la setmana vinent.

Un altre dels anuncis rellevants és que s’escurça l’interval entre dosis de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per administrar-la al voltant de la vuitena setmana

En segon lloc, les novetats de l’actualització del Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2. Per exemple, s’inclou els símptomes semblants al refredat comú (rinorrea, esternuts, congestió nasal, mal de cap) com a possible símptoma orientatiu de variant Delta, i se suprimeix la quarantena per a persones correctament vacunades.

També es recomana la vacunació en persones embarassades, però en canvi no s’aconsella la realització de tests serològics pel diagnòstic ni per després de la  vacunació.

En tercer lloc, a partir de la propera setmana es desplegaran equips i dispositius mòbils motoritzats per incrementar la vacunació de forma comunitària, gràcies als autobusos del Banc de Sang i Teixits i als vehicles facilitats per la companyia automobilística SEAT. 

Comentaris