La Generalitat tanca tota activitat a partir de les 00.30 h i limita les reunions a 10 persones

La Comissió Delegada en matèria de COVID-19 ha acordat limitar la mobilitat i els contactes de cara els propers dies

Reunió de la Comissió Delegada en matèria COVID-19.
photo_camera Reunió de la Comissió Delegada en matèria COVID-19.

Amb l’objectiu de controlar l’augment de casos i frenar la transmissió del coronavirus, la Comissió Delegada en matèria de COVID-19 de la Generalitat ha acordat limitar la mobilitat i els contactes de cara els propers dies a Catalunya.

Així, es redueix l’horari de totes les activitats de forma que finalitzin com a màxim a les 0.30 hores (respectant 30 minuts més per a les activitats recreatives musicals que ja tenen aquesta previsió per normativa per a que puguin desallotjar).

A més, es limita les reunions o trobades familiars i de caràcter socials, en l'àmbit públic i privat, a un màxim de 10 persones, llevat que es tracti de convivents

Es recomana la limitació de l’accés a espais públics on es pugin produir concentracions de persones entre les 0.30 hores i les 6 hores (parcs, platges, etc); s’elimina la possibilitat de consum en grup en l’espai públic habilitat; i es recorda el compliment de l’obligació de disposar de 2,5 m2 per persona, i no només dels límits d’aforament previstos per a cada tipologia.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha destacat que el Govern pren aquestes mesures perquè “les dades de la pandèmia continuen sent dolentes, complint-se les previsions més negatives. La pressió assistencial ja és més forta del que seria desitjable. Avui tenim més d’un miler de persones, 1.091 persones per ser exactes, ingressades en centres hospitalaris de casa nostra a conseqüència de la Covid 19. D’aquestes més de 1.000 persones ingressades, 209 estan en situació crítica, a l’UCI”.

En aquest sentit,  el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha titllat les dades de “molt i molt dolentes, després que aquestes xifres hagin crescut molt ràpidament en només quinze dies”.

Un exemple n’és el grup de joves d’entre 15 i 29 anys, en què la incidència a 14 dies és superior a 3.000 i en les altres franges d’edat on també està creixent la incidència

Argimon també ha volgut desmuntar la idea que la COVID-19 no afecta a la gent jove. En aquesta línia ha destacat que “1 de cada 4 persones ingressades a les UCI tenen menys de 40 anys i que la mitjana d’edat respecte de les onades anteriors ha baixat de 63 a 50 anys”.

També pel que fa els llits convencionals, actualment un 35% dels ingressos són persones menors de 40 anys, una xifra clarament superior en onades anteriors (6-8%).

Pel que fa al pla de vacunació, es preveu que aquesta setmana arribin a Catalunya 700.000 dosis i que es destinaran, principalment, a administrar segones dosis. Es preveu que creixi la xifra de 3,6 milions de vacunats amb pauta completa i que demà s’arribi als 8 milions de dosis administrades. De cara la setmana que ve, i si no hi ha canvis, arribaran menys vacunes a Catalunya.

Finalment, Argimon ha reconegut que “la variant delta és la predominant a casa nostra, en alguns territoris ja és del 80% o més". Tot i això, les persones que ja tinguin cita per aquesta segona dosi no es modificarà.

Comentaris